O expoziţie inedită la Casa Darvas - La Roche - Pălăria-accesoriu, eleganţă şi mesaj
Vechiul burg, aflat sub semnul eleganţei vieneze şi pariziene, a fost reconstituit într-un nou spaţiu expoziţional al Casei Darvas-La Roche, joi, 7 aprilie, odată cu inaugurarea expoziţiei: Pălăria - accesoriu, eleganță și mesaj în perioada interbelică.
La vernisajul ineditei expoziţii au fost prezenţi directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupşea, managerul Muzeului de Etnografie Braşov, Alexandru Stănescu, şi curatoarea expoziţiei, Oana Ţigănuş.
Expoziția lansată la Braşov şi găzduită în Oradea până la finele lunii iunie, leagă, simbolic, oraşele de altă dată, din perioada interbelică, care erau în permanent acord cu moda Europei. „Aceste accesorii expuse astăzi la Oradea fac parte din patrimoniul cultural mobil al Braşovului, însă nu sunt definitorii pentru Braşov, ci pentru Transilvania şi Crişana din perioada interbelică”, a explicat managerul Muzeului de Etnografie din Braşov, Alexandru Stănescu. „Pălăriile acestea se găseau în toate magazinele din Oradea interbelică, ele definesc civilizaţia şi cultura modernă şi atestă influenţa occidentală în modă din Cluj, Târgu Mureş, Braşov sau Oradea”, a mai spus acesta.
Expoziţia prezintă o selecție unică de piese și reconstituie renumite ateliere de pălărieri și modiste. „Semn al eleganţei, pălăria a transmis mesaje despre statutul social şi economic al purtătorului, naţionalitatea, vârsta, caracterul şi starea de spirit. Pălăria era semn de prestigiu şi onorabilitate. Femeile nu ieşeau pe stradă fără mănuşi, pălărie şi ciorapi în picioare, iar bărbaţii stilaţi, chiar şi vara ieşeau din casă cu haină, papion şi joben”, a spus curatoarea Oana Ţigănuş.
O parte din expoziţie cuprinde selecţii de pălării-simbol. Astfel, regăsim chipie ale elevilor, care, înainte de anul 1918, când nu era permisă purtarea tricolorului la vedere, ascundeau tricolorurile în căptuşeală, dar şi căiţe purtate de săsoaicele din Ţara Bârsei. Alte pălării-simbol sunt ale Junilor din Şcheii Braşovului. Aşa cum a explicat Oana Ţigănuş, Braşovul are şapte cete de juni, şi expoziţia prezintă cele şapte modele de pălărie ale acestora.
Expoziţia reconstituie o parte din atelierul lui Heinrich Tischler, unul dintre cei mai renumiţi pălărieri din Braşov, dar şi a magazinului lui Wilhem Ziske, renumitul comerciant care avea firma „Blucher Wilhelm şi fiul”. Vizitatorii vor putea admira şi celebrele modele: Melon, Joben, Fedora, Homburg, Canotiera, Borsalino, pălăria Clopot sau pălăria Cocktail.
Nu în ulimul rând, în zona de entertainment, vizitatorii sunt invitați să probeze pălăriile create exclusiv pentru această expoziție de către designerul Kristina Dragomir, pălării inspirate din perioada interbelică. Prin imortalizarea momentului, vor face un salt în trecut și vor pleca din Casa Darvas - La Roche cu o amintire specială ce le poate aduce, la finalul expoziției, un premiu surpriză.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.