O jumătate de secol uzina a fumegat neîntrerupt - La CET cărbunii s-au stins
Ieri, a fost stins focul la cazanul 4, ultimul dintre cazanele pe cărbune rămas în funcţiune, astfel că, după 50 de ani de funcţionare neîntreruptă, CET-ul pe cărbune a devenit istorie. Procesul a început la ora 7.00 dimineaţa şi a durat până la ora 11.00, când cazanul a fost oprit, urmând să intre în conservare.
Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei pe gaz şi a cazanului recuperator aferent turbinei. Atfel, începând de ieri, 15 aprilie, apa caldă pentru populaţie este asigurată exclusiv de la cazanul de apă fierbinte al noii centrale pe gaz a oraşului. Procedurile pentru punerea în funcţiune a turbinei pe gaz au inclus testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante. Electrocentrale Oradea se află în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. Ele nu au beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral. "În anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880.000 tone pe an; spre comparaţie, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320.000 tone pe an – de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2.500 tone/an (2008) la 11,6 tone pe an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28.000 tone la 73,03 tone pe an în viitor”, susţine municipalitatea orădeană.
Noua centrală pe gaz a fost realizată prin proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi "contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice, cât şi la asigurarea unui sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costului şi sustenabilităţii, sistem care va conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului, a condiţiilor de sănătate a populaţiei şi la servicii mai bune oferite consumatorilor”. De asemenea, "va creşte siguranţa în exploatarea sistemului de termoficare în ansamblul său, în condiţiile asigurării unui serviciu superior calitativ şi la un preţ respectând gradul de suportabilitate al populaţiei”.
"Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
e ok și nu caut aiurea nod în papură. am tot respectul pentru investiția făcută. mai știu și că un aeroport nu se face cu un motor de avion... :) și că nu-si va lua zborul... plus că nu e motor atât de zgomotos ca cel de Concorde :) stiu ca înca nu s-a reusit să se facă avioane silențioase cu motor ca la cet, in fine. dar, când se mai fac probe la cet verificați ce se aude prin zonă, dacă nu credeți... e cel mai sigur :) e ok dpdv fonic in zonă sau nu? întrebați oamenii din zonă. eu și nu numai am auzit probele cu noul motor... se aude exact așa ca un avion. pe o scară mult mai redusă :) daca-ti schimbi cazanul cu carbuni cu unul pe gaz ai anumite motive :) dar și verifici cum functioneaza, prin ce se remarcă noul cazan, cu ce e mai avantajos sau nu este bla bla bla :) si nu te muțumești doar cu cartea tehnică :) , mă rog. nu se mai infiltrează nimic in sol ca la groapa de gunoi ca să afecteze stratul de panza freatica, iar aerul e mai curat. deci sunt și avantaje, evident. dar, dependența externă de noul combustibil si progresul tehnic făcut, căci numai trebuie fochiști să alimenteze cazanul cu cărbune, întreținerea necesară etc. etc.... nu pot decat sa confirme pe termen relativ lung că..., in fine. restul pare ok.
Pe ce va bazati d-le Vasi ? Sunteti vizionar, si inca nu ati penetrat piata pirandelor de profil ? Incercati sa faceti o analiza coerenta, cu argumente. Fiind atat de laconic nu va putem pricepe !
si o sa creasca o "gaura neagra" in apropierea zonei industriale in care vor fi atrasi toti prostii si tampitii din Oradea
...și va crește poluarea fonică în zonă, prețurile la căldură, vor scădea prețurile la imobiliare și numărul de angajați ai cet etc.