O vor acompania pe Veta Biriş - Rapsodia Bihoreană, la „O dată-n viaţă”
A doua oară-n viaţă, Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, va putea fi urmărită vineri, 25 martie, pe TVR 1, evoluând în cadrul emisiunii „O dată-n viaţă”, realizată de Iuliana Tudor.
Vineri, 25 martie, de la ora 21.00, se va difuza, pe TVR 1, binecunoscuta emisiune „O dată-n viaţă”, realizată de Iuliana Tudor, având în platou, pentru a doua oară, Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, condusă de dirijorul Liviu Buţiu, profesor şi director adjunct al Şcolii de Arte Francisc Hubic din Oradea. Dacă la prima participare în studiourile TVR-ului şi a emisiunii ,,O dată-n viaţă” Orchestra „Rapsodia Bihoreană” a fost alături de îndrăgita noastră bihoreancă Florica Zaha, de data aceasta, însă, datorită profesionalismului de care a dat dovadă, orchestra a fost solicitată să acompanieze o îndrăgită interpretă a Ardealului - Veta Biriş, alături de care au evoluat şi dansatorii Ansamblului „Junii Târnavei”, orchestra acompaniindu-le şi acestora o suită de dansuri din zona Mureşului.
Iată, încă o dată, se dovedeşte, dacă mai era cazul, că Orchestra „Rapsodia Bihoreană” se bucură de aprecieri atât în rândurile artiştilor din ţară, care nu odată au apreciat la scenă deschisă profesionalismul şi competenţele ei, cât şi în rândul realizatorilor de emisiuni de folclor.
LIVIU BUTIU- omul care a avut curajul sa paraseasca mocirla de la marea orchestra Crisana condusa de un incult muzical care lailaie pe posturile de televiziune de profil , asa zis folclor Bihorean autentic......Acest Liviu Butiu a crescut aceasta orchestra prin perseverenta, implicare, profesionalism....Rapsodia Bihoreana-un ghimpe pt pupincuristii folclorului Bihorean, mari cantareti de doi lei care prin natura statutului politic sau financiar "canta"...Bravo Liviu Butiu....ma bucur ca nu esti un om care se complace in mocirla inculturii si a nonvalorilor, un om care nu compromote muzica.....Muzica este o arta exacta nu " lasa ca e bine si asa"...In ritmul acesta , prin munca si perseverenta impusa de un dirijor , o orchestra poate ajunge pe cele mai inalte culmi....Bravo!!!
Regret ca nu am fost pe faza si am gasit atat de tarziu emisiunea.Are dreptate prof.Butiu,In Abrudul motesc la 1848,exista o orchestra de 100 de instrumentisti ,condusa de renumitul Gheorghe Zada ,zis GHIUT,si care le canta deopotriva si ungurilor si evreilor,si mai ales motilor lui AVRAM IANCU,repertoriul fiind format din jocuri specifice locului numite tarini,cele mai cunoscute,-tarina Abrudului,tarina Buciumanilor samd..-vezi biografia-Tara Motilor.Abrudul,capitolul xx.Domnule Haragos, ce este neclar?Imaginam ca, prin absurd, pe islazul comunal,se joaca un meci de footbal intre echipa locala de liga a 3-a si Real Madrid.Vor fi prezenti localnici ,oameni din zona,dar si din ....tarile invecinate.La terminarea meciului,cu totii,isi vor dori ca Real Madrid sa devina noua lor echipa.Cam aceasta este diferenta intre ceea ce face Butiu si lumea asa-zis folclorica.Atat Botgros cat si regretata Marioara Murarescu, l-au apreciat ca fiind unul dintre dirijorii capabili sa ridice stacheta performantei artistice la nivel orchestral.Apropo,pe cand credeti d-le Butiu,ca Tarina de la Abrud,va face parte din repertoriul orchestrei dumneavoastra?..Sunt convinsa ca viorile si alamurile RAPSODIEI BIHORENE,cantand melodia.ar deschide CERURILE si l-ar sensibiliza pana si pe SFANTUL Ardealului,Parintele ARSENIE BOCA,un alt mot de-al nostru de la Vata de Sus,sa medieze relatia cu DUMNEZEIREA si sa O roage sa-si indrepte fata spre romani.Personal iti doresc Liviule sa ai soarta lui GHIUT- sa dirijezi o orchestra de 100 de instrumentisti,sa iti iasa sufletul cantand ,dar sa fii multumit.Domnule Haragos,nu il mai incurcati.Nu este deontologic,sa discutati cu Liviu Butiu,despre manele si highezi cu goarne
Da, intr-adevar orchestra Prof. Liviu BUTIU este una din putinele realizari reprezentative la nivel national , pentru judetul Bihor. Talentul,priceperea,devotamentul ptr. profesie,respectul fata de filonul folcloric autentic ,tenacitatea si sacrificiul de sine,sunt cateva din argumentele care ii confera omului Liviu Butiu, autoritatea morala necesara crearii unei asemenea orchestre,capabila sa egaleze performantele Lautarilor de la Chisinau. Si totusi, pana la 50 de instrumentisti ,mai lipsesc inca vre-o 30 si. Cum facem sa completam orchestra pana la necesar si mai ales sa gasim cadrul organizatoric institutional care sa le confere un statut, de natura sa permita punerea in valoare a valentelor profesional-artistice pe care le poseda si le sunt recunoscute ? Avem asadar,un bijutier de prima mana,cateva diamante gata slefuite si capacitatea de a selectiona si prelucra altele.Se ofera cineva sa puna la dispozitie o vitrina spre a le expune , cu toate beneficiile aferente unui asemenea gest? Laudabila initiativa CRISANEI de a promova valorile locale autentice.