Omul-tezaur Angela Olariu - Cea mai renumită etnografă din țară, la Oradea
Angela Paveliuc-Olariu, cea mai renumită etnografă din țară, se află, în aceste zile, la Oradea, la invitația Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO).
Una dintre cele mai competente voci ale etnografiei românești se va întâlni cu publicul din Oradea, marți, 1 noiembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Țării Crișurilor, strada Armatei Române nr. 1/A . De asemenea, în cursul vizitei sale în Bihor, doamna etnograf Angela Paveliuc-Olariu va mai avea întâlniri cu oameni din orașul Valea lui Mihai, din satul Margine și din comuna Tulca.
Angela Paveliuc-Olariu s-a născut în Basarabia, însă și-a petrecut copilăria la Corni, lângă Botoșani. Satul moldovenesc avea să-i prefigureze destinul, Angela Olariu fiind astăzi una dintre cele mai competente voci ale etnografiei românești.
Între 1964-1968 a fost director al Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, transformându-l dintr-un muzeu mixt, într-unul specializat în cultura tradițională a lemnului.
La Botoșani, între 1968-1977 a condus destinele Muzeului Județean, a realizat o imensă muncă de cercetare etnografică în tot județul, reușind să demonstreze că această zonă „nu este o pată albă pe harta etnografică a României”; a pus bazele Muzeului de etnografie din Botoșani, a reorganizat Casa Memorială „N. Iorga”, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Muzeul memorial „G. Enescu” din Dorohoi și a înființat „Muzeul 1907” de la Flămânzi.
În 1978, s-a transferat la Muzeul etnografic al Moldovei din Iași, unde a activat până la pensionare (1995), desfășurând și aici o bogată activitate de cercetare.
A făcut cercetări în toate zonele etnografice ale țării, iar rezultatele muncii s-au concretizat în 17 cărți editate până în prezent, dintre care patru au fost lansate la Oradea: „Mihail Sadoveanu-vocaţie de etnograf”; „Simbolismul crucii în satul tradiţional românesc”; „O viaţă …” și „Simbolistica pragului la români”.
După pensionare a fost consultant în cadrul Centrului de Creație Botoșani și a sprijinit înființarea unor muzee sătești. Timp de 10 ani (1994-2004) a fost președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) filiala Iași, a cărei membră este și în prezent.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.