Oradea a marcat, joi, 104 ani de la intrarea în oraş a trupelor române, conduse de generalul Traian Moşoiu şi instaurarea administraţiei româneşti, în 20 aprilie 1919. Un ceremonial militar religios a avut loc, evenimentele debutând cu o slujbă de pomenire oficiată la Biserica cu Lună.

Anul acesta, cei 104 ani de la instaurarea administrației românești în orașul de pe Crișul Repede au fost sărbătoriţi începând cu ora 11.30, când, la Biserica cu Lună, a fost oficiat un Te Deum de pomenire a înaintașilor și binefăcătorilor orașului. Oficialitățile s-au îndreptat apoi spre Statuia Generalului Traian Moșoiu, pe itinerarul: Piața Unirii - str. Avram Iancu - str. Armatei Române, pentru un alt moment al festivităţilor. După prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional al României, a fost rostită o scurtă rugăciune. Despre însemnătatea zilei de 20 aprilie au vorbit primarul municipiului Oradea, Florin Birta, şi prof. dr. habil. Sorin Şipoş.

„Data de 20 aprilie reprezintă pentru Oradea o zi a angajamentului pe care îl avem atât faţă de generaţiile trecute de orădeni, cât şi faţă de cele care îi vor scrie viitorul. Tradiţia acestui loc ne obligă să plănuim viitorul într-o cheie integratoare, care să ţină cont de nevoile fiecăruia. (…) Noi toţi avem datoria de a folosi resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a pune în practică proiectele pentru oraşul nostru. Suntem nevoiţi să acceptăm că asta aduce cu sine şi deranjul inerent al şantierelor pe care le regăsim peste tot în Oradea. Fac apel la spiritul civic, responsabilitate şi patriotism, chemându-vă să fim parteneri, astfel încât să ducem Oradea la nivelul de dezvoltare pe care îl dorim cu toţii”, a spus, în alocuţiunea sa, primarul Florin Birta. La rândul său, istoricul Sorin Şipoş a evocat conjunctura internaţională de acum 104 ani, dar şi sacrificiile ostaşilor români care au eliberat nu doar Oradea, ci şi o parte din Ungaria. „Intrarea armatei române în Oradea s-a făcut cu multe sacrificii şi pierderi de vieţi omeneşti. Datoria noastră faţă de înaintaşi este de a le cunoaşte şi apoi de a le onora prin cinstirea faptelor lor, dar şi prin patriotism şi muncă. Glorie eternă eroilor! La mulţi ani, Oradea, la mulţi ani orădeni!”, a transmis Sorin Şipoş. Oficialităţile au depus apoi coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Traian Moşoiu, festivitatea încheindu-se cu defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului. La ceremonialul de ieri au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare active sau în rezervă ori retragere, reprezentanţii unor partide politice, conducătorii unor instituţii publice, elevi, dar şi ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

20 aprilie 1919

Deşi prima mare conflagraţie mondială se încheiase şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia consfinţise pentru totdeauna unirea teritoriilor româneşti înstrăinate, la graniţa de vest încă se mai aflau fâşii de pământ românesc neeliberate, în care unirea efectivă nu se realizase. Au fost luni de zile în care locuitorii acestor meleaguri au trecut prin momente de agonie, aşa cum s-a întâmplat şi cu cei din oraşul de pe Crişul Repede, sub regimul bolşevic al lui Bela Kun. Deoarece situația din oraș devenise critică, ca urmare a confruntărilor dintre „roșii” (comuniști) și „albi” (anticomuniști), la 19 spre 20 aprilie 1919, noua conducere a orașului în frunte cu primarul Rimler Károly a apelat la comandamentul român al Diviziei 6 de la Tileagd, solicitându-i să intre în oraș și să instaureze pacea. În dimineața primei zile de Paști, la 20 aprilie, fruntașii orașului au ieșit în întâmpinarea comandanților armatei române. Generalul Traian Moșoiu, însoțit de generalii săi superiori, a intrat în clădirea primăriei, procedând astfel la preluarea oficială a conducerii urbei. Întrunit a doua zi după intrarea trupelor române în Oradea și pentru prima dată în condiții de legalitate și siguranță, Consiliul Național Român din Oradea a trecut la luarea unor măsuri de strictă necesitate pentru oraș, menite a asigura continuitatea vieții sociale, ordinea și aprovizionarea cu cele necesare traiului cotidian. Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român.