Peste 10.000 vizitatori, de la Cetate, la Palatul baroc - Oraşul-muzeu cu surprize
Dacă anul trecut Noaptea Muzeelor a inclus, în premieră, şi muzeele lăcaşelor de cult, anul 2016 a adus noi surprize orădenilor. Sinagoga Zion, Casa Darvas la Roche şi Cetatea s-au alăturat episcopiilor, iar Muzeul Ţării Crişurilor a continuat să uimească orădenii şi la această ediţie, prin expunerea unor colecţii foarte valoroase, la care publicul are acces rar.
Peste 10.000 de orădeni au ieşit din case sâmbătă spre duminică, pentru a celebra Noaptea Muzeelor. Cifra aproximativă, este un nou record pentru acest eveniment care încheie an de an Zilele Muzeului Ţării Crişurilor. Ca de fiecare dată, punctul principal de atracţie a rămas Palatul baroc, urmat îndeaproape de Cetatea Oradea, care a adunat peste 2.500 de vizitatori, punctul de atracţie fiind evenimentele interactive.
Palatul baroc i-a întâmpinat pe vizitatorii cu expoziţia de sculptură Madarassy Istvan organizată de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. Expoziţia a cuprins lucrări cu subiect religios, realizate din cupru, piatră, alamă sau granit.
La etaj, orădenii au putut admira expoziţia dedicată cânepii, de la tehnica de lucru la produs finit, cea mai mare colecţie Oologică din Europa de Est, dar şi expoziţia de gravură germană şi austriacă din secolele XV-XVIII. Ultimele două sunt expoziţii foarte rare, şi foarte valoroase care, din nefericire, nu pot fi admirate pentru că necesită condiţii speciale de conservare, care vor fi posibile după ce instituţia se va muta în noul sediu.
De la Palatul baroc, orădenii şi-au oprit paşii şi la Basilică, pentru a admira exponatele din aur şi argint, panourile detalii mărite din altarul inaccesibil curioşilor, dar şi cripta din subsolul catedralei. La fel ca în 2015, au fost deschis vizitării şi muzeul Episcopiei Greco-Catolice, Muzeul Episcopiei Ortodoxe, sau Turnul Primăriei.
Vizitatori au fost şi la muzeele memoriale Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan, sau la recent deschisele Casa Darvas la Roche şi Sinagoga Zion.
Însă noul punct de atracţie al vizitatorilor a fost Cetatea Oradea, unde s-au putut admira expoziţii de arme, veşminte, descoperiri arheologice. În plus, Cetatea a fost animată prin acţiuni atractive, de la observaţii astronomice la jocuri cu foc, sau proiecţii de filme.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.