Lucrările la etapa a II-a de reabilitare a reţelelor de termoficare au fost reluate săptămâna trecută, în prezent fiind deschise 14 şantiere pe diferite străzi din municipiu. Proiectul prevede înlocuirea a 20,28 km de reţea, din care 5,7 km au fost reabilitaţi anul trecut.

 

Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că, săptămâna trecută, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor rămase de executat din etapa a II-a de reabilitare a reţelelor de termoficare din oraş. Anul trecut au fost înlocuiţi 5,7 km de reţea din cei 20,28 km prevăzuţi în proiect, restul de aproape 15 km urmând să fie reabilitaţi în acest an, până în toamnă, municipalitatea cerând constructorului să încheie lucrările înainte de începerea sezonului de iarnă. Viceprimarul orădean a menţionat că lucrările executate anul trecut s-au făcut pe cheltuiala constructorului, pentru că abia în acest an a fost semnat contractul de finanţare prin Programul Operațional Infrastructură Mare - Axa 7 - „Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în orașele selectate”. Valoarea totală a contractului este de 118,8 milioane lei (cu TVA inclus). Cele 5 milioane de euro care au fost cheltuite de antreprenor anul trecut urmează să fie decontate de către Guvern.

În prezent se lucrează pe str. Dunărea, str. Republicii - Bd Magheru, str. Barierei, str. Averescu, str. Peței - Ogorului, Incinta CET - Magistrala Oraș, str. Uzinelor, str. Horia, str. Sextil Pușcariu, str. M. Viteazu, str. Leonardo Da Vinci, str. A. Andrițoiu, str. Eforiei - C-tin Noica, Bd. Decebal, în care lucrează peste 200 de muncitori și cca 60 de utilaje. „Avem o lucrare dificilă, care se realizează sub trafic, în oraș, printre alte foarte multe rețele. Pe tronsoanele noi se întâlnesc foarte multe conducte și cabluri, care pun uneori probleme. Starea conductelor vechi e foarte proastă, fapt care explică și fenomenul apei murdare la robinet. Este o situație pe care am preluat-o și pe care ne străduim să o rezolvăm. Sper ca problemele Guvernului din aceste zile să nu afecteze lucrările. Pentru noi este foarte important să terminăm lucrările la timp, acest obiectiv fiind o provocare atât pentru noi, cât și pentru constructor”, a declarat Mircea Mălan. El a precizat că după începerea vacanţei şcolare, vor fi închise unele străzi pentru a putea fi efectuate lucrările. Restricţiile de circulaţie vor fi aplicate şi tramvaielor. Mai exact, viceprimarul a menţionat că pe Bulevardul Decebal, tronsonul dintre W. Shakespeare şi Calea Aradului, actualul traseu al reţelei trece pe amplasamente care nu sunt în proprietatea municipiului, motiv pentru care reţelele sunt mutate pe domeniul public, lucrările efectuându-se cu spargerea asfaltului de pe şosea. Astfel, în luna iulie, timp de două săptămâni, circulaţia tramvaielor pe acest tronson va fi întreruptă. Contractul de lucrări a fost semnat în noiembrie 2015, antreprenor fiind asocierea: Energomontaj sucursala Timișoara - Elsaco Electronic - Isoplus România - ISPE. Lucrările constau în înlocuirea conductelor existente cu conducte noi în sistem preizolat, montate în majoritate direct în pământ pe un strat de nisip, dar şi aerian pe stâlpii de beton existenți, urmărindu-se reducerea pierderilor de căldură din conducte; instalarea de vane noi de secționare (cu acționare electrică sau manuală) în cămine de vane noi sau reabilitate; instalarea unui sistem de semnalizare și alarmare a spargerii conductelor; readucerea terenului afectat de lucrări la starea inițială. „Oradea este singurul dintre orașele selectate care are un contract de execuție încheiat și care execută lucrări de reabilitare termică. Cel mai important scop al acestui proiect este de a reduce pierderile de apă, de a îmbunătăți transportul agentului termic, de a reduce emisiile de poluanți ca urmare a reducerii cantității de combustibil folosit, dar și de a reduce cheltuielile de mentenanță și întreținere”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.