În urmă cu 27 de ani, în data de 12 octombrie a fost creat  Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare  al judeţului Bihor, care, numai în intervalul 2015 - 2020, a desfășurat peste 49.180 de misiuni în slujba vieții. 

SMURD Bihor a sărbătorit ieri 27 de ani de existenţă, printr-o festivitate organizată în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana  al judeţului Bihor, cu acordarea unor distincţii conferite pompierilor, medicilor, asistenţilor, paramedicilor şi salvamontiştilor bihoreni. "Aniversăm azi cu bucurie pentru efortul necontenit al colegilor timp de 27 de ani, zi de zi, noapte de noapte în sprijinul cetăţenilor. Acest lucru s-a simţit de la primul moment, şi nu degeaba serviciul SMURD este atât de apreciat pentru calitate, pentru promptitudine, pentru omenie", a declarat, inspectorul şef al ISU Bihor, colonelul Sorin Caba. La eveniment a fost invitat să participe şi să ia cuvântul iniţiatorul acestui serviciu în Bihor, generalul în rezervă Adrian Pădureanu. "Anii au trecut foarte repede. La început toată lumea credea că suntem nebuni. Am avut suportul întregului efectiv şi în special al colegilor din afară: Anglia, Suedia, Germania, care ne-au trimis maşini de intervenţie numai să începem activitatea. Parcă îl văd pe doctorul Arafat la poartă cu servieta lui şi puneam la cale să începem această activitate. La început a fost greu. A fost greu pentru că intram în sistem şi deranjam. Deranjam pentru că noi eram o unitate operativă şi ne luptam cu secundele, cu incendiile, cu salvarea oamenilor. Şi atunci ne-am luat rolul în serios. Am avut colegi deosebiţi. Să vă spun că ani de zile nu au primit un leu pentru această activitate? Până s-a aprobat sistemul? Să vă spun că medicii care au fost alături de noi nu au fost retribuiţi şi veneau din timpul lor liber? Oameni deosebiţi. Acum sunt mult mai bine dotaţi, SMURD-ul e dezvoltat, în colaborare cu Spitalul Judeţean. Eu chiar mă mândresc pentru că am făcut parte din acest colectiv", a spus, în cuvântul lui, Adrian Pădureanu. Coordonatorul SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea a afirmat că este un an mai deosebit, în care dr. Anton Valentin a plecat din viaţă, motiv pentru care audienţa a ţinut un moment de reculegere. Medicul Borcea a rememorat un moment de suspans în activitatea serviciului, în anul 2006, când activitatea a fost suspendată o săptămână, deoarece  nu mai aveau nicio ambulanţă funcţională. Cu ajutorul presei, au reuşit să obţină, cu sprijinul Consiliului Judeţean, prima ambulanţă nou-nouţă, model preluat, şi concept şi la nivel naţional. "În urmă cu 20 de ani am cunsocut o echipă extrem de mică, eram 25 de cadre medicale, azi suntem 250. Pe lângă medici, din această echipă au făcut parte asistenţi medicali cu extrem de mare experienţă, cărora le mulţumesc azi, din nou", a declarat dr. Borcea.

Distincții pentru salvatori

Cu ocazia Zilei SMURD, Inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului  Bihor, colonel Caba Sorin Mihai, și șefului UPU-SMURD Bihor, dr. Borcea Hadrian le-a fost acordată „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”. Înalta distincție le-a fost înmânată de secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Raed Arafat, în cadrul ceremoniei de celebrare a 30 de ani de la înființarea SMURD, organizată în Târgu Mureș. În același context, au fost acordate înalte distincții pompierilor, medicilor, asistenților, paramedicilor, salvamontiștilor, dar și autorităților locale care au sprijinit dezvoltarea acestui serviciu. Astfel, ieri, la sediul Inspectoratului pentru Situațiide Urgență “Crișana”, în cadrul ședinței festive ocazionată de împlinirea a 27 de ani de activitate  a SMURD Bihor, distincțiile  conferite   de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost înmânate următorilor pompieri militari: general debrigadă (r), ing. Pădurean Adrian, plutonier adjutant șef Ciucioiu Mihai, plutonier adjutant Todea Marius, plutonier major Petruț Stelian-Lucian, plutonier adjutant șef(r) Gyori Liviu, plutonier adjutant șef (r) Tocai Sorin, plutonier adjutant (r) Petraș Andrei, plutonier   adjutant (r) Antal Ștefan, precum și reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Bihor. În cadrul aceleiași festivități, înaltele distincții acordate de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost înmânate următoarelor cadre medicale ale UPU-SMURD Bihor: dr. Adriana Bălan, dr. Valentin Anton, dr. Miuța Anton, dr.Mircea Galu, asist. medical Ioana Saicu, asist. medical Constantin Prișcă și asist.medical Dacian Gherle.

 

Mii de vieți salvate

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea -  echipajul de terapie intensivă mobilă. Pentru a răspunde cât mai operativ și eficient solicitărilor cetățenilor din toate localitățile județului, în perioada februarie   2008 -aprilie 2010, au fost operaţionalizate zece echipaje de prim ajutor calificat în cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”. În perioada ianuarie – septembrie 2020, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 6925 de misiuni, în medie 25 de intervenții pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7313 persoane, din care 6541 adulți și 772 de copii. De asemenea, în intervalul ianuarie - septembrie 2020, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 556 accidente rutiere produse pe raza județului.