Dacă vrei să-ți imaginezi cum arată raiul, vizitezi în această perioadă Grădina Palatului Baroc. Ieri, de Ziua Pământului, acest loc de basm a fost animat de zeci de orădeni de diferite vârste.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea a organizat, ieri, în grădina Palatului Episcopal, cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului, o serie de programe tematice, la care au participat numeroase grupe de copii şi adulţi.

Primul tur a avut loc de la ora 10.00, în limba maghiară, urmat, de la 11.00, de un alt tur, în limba română, la ambele participând elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo. Aceștia au fost dornici să descopere arborii de valoare ai grădinii, respectiv zonele special amenajate pentru păsări.

Fiecare elev a trebuit să completeze la final chestionare cu un set de zece întrebări cu privire la cele vizitate.

De altfel, cu ocazia cartării dendrologice a grădinii realizate în anul 2019, s-au catalogat 633 de copaci, 237 de arbuști, 320 de trandafiri și 92 de conifere.

În cursul lucrărilor de reabilitare, prin triere şi toaletare atent planificată a fost scoasă în evidenţă structura originală a grădinii, o atenţie specială acordându-se speciilor rare şi valoroase. Pe latura vestică a catedralei a fost amenajată o grădină biblică împărţită în parcele rotunde şi rectangulare în tradiţia grădinilor monastice medievale. Pe lângă pomi de rodie şi smochin, butuci de viţă şi plante exotice aşezate în glastre, aici sunt plantate diferite soiuri de cereale, plante aromatice şi utilitare, respectiv bulboase de primăvară menţionate în Vechiul şi Noul Testament. Aici se pot admira, printre altele, straturi de lavandă, linte, muştar, orz, grâu, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului.

Cele mai frumoase și populare specii botanice ale parcului sunt magnoliile, care înfloresc în fiecare primăvară, de-a lungul fațadei principale și nordice a palatului. Cele mai bătrâne magnolii ale orașului au fost plantate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De asemenea, în grădina Palatului Baroc, se regăsește Arborele Tisa (Taxus baccata), care poate să ajungă la vârsta de peste 1.000 de ani.