Spectacol interesant despre eclipse şi anotimpuri - Planetariul mobil a revenit la Oradea
Sute de copii de diferite vârste au participat ieri la primele spectacole despre formarea eclipselor și ciclul anotimpurilor, care au loc la Casa de Cultură Oradea. Totul se petrece în prezența unui povestitor unplugged, Dan Colțea.
Spectacolul științific A, B, C, D, Eclipsele își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune.
Conform lui Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional, „încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară.”
Reprezentațiile show-ului educațional includ explicații oferite de Dan Colțea, un povestitor unplugged, care interacționează cu publicul, proiecții live spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă.
Planetariul Mobil Educațional este un proiect educațional nonformal, menit să atragă micii vizitatori înspre lumea fascinantă a cosmosului, o temă științifică din ce în ce mai populară în rândurile publicului larg din toată lumea. Spectacolul A, B, C, D, Eclipsele este al treilea show prezentat de organizatori în orașul de pe Crișul Repede. Evenimentul este organizat de către Asociaţia Astronomică Pluto.
„Noi suntem familiarizați cu Oradea. Am mai fost de câteva ori în orașul dvs., fiind foarte bine primiți. Și de această dată, am venit la cererea orădenilor, pentru că spectacolele noastre anterioare au fost apreciate”, ne-a declarat Dan Colțea, povestitor. Potrivit acestuia, până în prezent, la aceste spectacole, sunt programați mii de orădeni.
„Ca de obicei, începem într-o poieniță, undeva la munte. Ne așezăm pe covorașe și ne imaginăm că suntem pe o pajiște, vedem cum apune soarele și începem călătoria noastră printre constelații, galaxii, planete etc. Ne adresăm segmentului de vârstă cuprins între 4 și 100 de ani, în sensul că, în momentul în care ajungem în acest Planetariu, descoperim că fiecare avem câte ceva de învățat. De exemplu, puțină lume știe cum se formează anotimpurile. Este un subiect pe care îl tratăm aici, în acest spectacol, explicând că nu distanța față de soare determină formarea anotimpurilor, cum crede lumea, ci înclinația axei de rotație a pământului. Sunt lucruri mai simple și lucruri mai complicate... Oricum, avantajul acestui spectacol live este că ne putem adapta discursul vârstei celor care intră în Planetariu”, a precizat interlocutorul nostru.
Spectacolele au loc la Casa de Cultură Oradea (Piaţa Regele Ferdinad, nr. 4), în perioada 22-25 octombrie, între orele 9.00 și 18.00, din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet de 15 lei. Domul în care se țin spectacolele are o capacitate de 60 de locuri.
La intrare în sală, vizitatorii pot achiziționa diferite suveniruri care să le amintească de călătoria magică prin univers.
Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la tel. 0758-365.699 sau oradea@planetariumobil.ro, sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.