Ajuns la ediţia a 26-a, concertul rock comemorativ „Give Peace a Chance” a adunat, aseară, pe scena amplasată în amfiteatrul proaspăt renovat de la fostul muzeu, zeci de orădeni, care au comemorat, prin muzică, tragicul eveniment de la Hiroshima.

Singurul concert rock comemorativ din lume „Give Peace a Chance” a coincis cu sărbătoarea creştinească Schimbarea la Faţă și, aşa cum a spus şi Alexandrina Chelu, amfitrioana evenimentului, „sperăm să schimbăm şi noi lumea la faţă în bine, în fiecare zi.”

Ediţia cu numărul 26 a concertului a fost dedicată comemorării victimelor de la Hiroshima și Nagasaki, la 75 de ani de la atentatul atomic, și a reunit, aseară, în Amfiteatrul Episcopiei Romano-Catolice, artiștii: Liliana Budău-Ioniță, Mihaela Simai, Emil Sauciuc, Marian Filip, Raul Silaghi, Dan „Bebe” Beșe, Sergiu Nica, Anastasia & Lăcrămioara Deac, Traian Cosma & Monica Cojocaru, Ambra & Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Alexandrina, Iuliana & Florian Chelu Madeva.

Organizatorii evenimentului au fost: Fundația Rock Filarmonica Oradea, Episcopia Romano-Catolică Oradea și Muzeul Țării Crișurilor Oradea.

Concertul s-a desfășurat cu respectarea măsurilor și regulilor precizate pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, participanții fiind obligați să poarte mască facială și să li se ia temperatura la intrare și să păstreze distanța legală.

În urmă cu 75 de ani, bomba atomică Little Boy a fost lansată de bombardierul american Enola Gay. 57 de secunde mai târziu, un întreg oraş a fost carbonizat. Omenirea intrase în era războiului nuclear. Potrivit unor calcule aproximative, explozia a avut puterea echivalentă a 16.000 de tone de dinamită.