Scrutinul electoral pentru desemnarea unui nou rector la Universitatea din Oradea a fost o poveste cu final neaşteptat. După un singur mandat în fruntea instituţiei, Constantin Bungău a strâns mai puţine voturi decât senatorul Florian Bodog, dar niciunul nu a reuşit să adune jumătate plus unu din numărul total de voturi!

Ca şi la alegerile pentru Senat, universitarii nu au lăsat pe 21 aprilie ce au putut face ieri, asigurând cvorumul necesar pentru alegerea rectorului din primul tur, încă de la ora 14.00. Procesul de numărare a voturilor a început la ora 17.00 şi s-a făcut în prezenţa tuturor celor interesaţi. Finalul numărătorii a consemnat victoria decanului de la Medicină, Florian Bodog, cu 441 de voturi, în timp ce fostul rector Constantin Bungău a strâns 436 de voturi. Numărătoarea a trebuit însă reluată deoarece s-a constatat că exista o diferenţă între listele cu cei care au semnat că au votat şi numărul de buletine de vot. În final... surpriză: s-a constatat că niciunul din cei doi candidaţi nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total de voturi exprimate, adică 901. Cei doi candidaţi au cumulat împreună abia 877 de voturi, numărul voturilor anulate fiind mare (24). Urmează deci turul doi de scrutin! Astfel, alegerile s-au terminat într-o atmosferă frustrantă, pentru unii, Biroul Electoral al UO urmând să confirme valabilitatea procedurilor urmate.

Cei doi candidaţi au votat la 30 de minute după deschiderea urnelor şi au avut chiar puterea să îşi strângă mâinile. Florian Bodog a spus că a votat pentru un rector care să conducă instituţia spre execelenţă şi să o scoată din amorţeala care domneşte, în timp ce Constantin Bungău a spus că a votat pentru o Universitatea independentă, făcând aluzie la orientarea politică a contracandidatului său.

Universitarii au fost grăbiţi, prezentându-se în număr mare la urne. Din cei 1.013 electori (945 cadre didactice şi cercetători titulari şi 68 de studenţi din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor) au participat la vot, până la ora 12.00, 347 de persoane, adică 34,25%. Până la ora 14.00 se asigurase deja cvorumul necesar validării rectorului (jumătate plus unu, adică 507 universitari), 628 persoane, adică 62%, exprimându-şi opţiunea.