Universitatea din Oradea va găzdui, vineri și sâmbătă, cea de-a XV-a ediție a Simpozionului Internațional de Istorie Financiar-Bancară. Ceremonia de deschidere și lucrările în plen se vor desfășura vineri, 16 iunie, între orele 9.00 – 13.00, în Aula Magna.

Inițiatorul și principalul organizator al aceste manifestări științifice, prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, spune că, după această ediție, va preda ștafeta organizării manifestării științifice de care se ocupă de 32 de ani încoace. „Organizarea simpozionului nostru o predau, cu bună știință și mulțumire, unei echipe tinere de colegi istorici. De altfel, lect. univ. dr. Cosmin Patca, dr. Emilia Gale-Ghidia și drd. Mircea Matei, foști studenți și masteranzi de-ai mei, au contribuit și la organizarea acestei sesiuni științifice. Le mulțumesc lor și colegilor Sorin Șipoș și Gabriel Moisa, care mi i-au recomandat și repartizat să se ocupe, în continuare, de evenimentul științific în discuție, considerat un brand al istoricilor și economiștilor orădeni, în fond al Universității din Oradea. Vârsta fizică, nu însă și intelectuală, își cere drepturile. Asta nu înseamnă că nu îi voi ajuta și în anii viitori, în funcție de posibilitățile mele fizice. De fapt, «teoria generațiilor» acționează, că vrem sau nu vrem. Este bine să te retragi în rândul doi sau trei, atunci când ți-ai validat înlocuitorii care trebuie să fie mai performanți decât tine. Numai astfel țara va putea înainta, lăsând de o parte orgoliile și trădările”.

Ceremonia de deschidere a Simpozionului Internațional de Istorie Financiar-Bancară și lucrările în plen se vor desfășura vneri, 16 iunie, între orele 9.00-13.00, în Aula Magna a Universității.

La eveniment vor participa cu lucrări, printre alții: dr. Iosif Marin Balog, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” – Cluj-Napoca, moderatorul simpozionului, prof. univ. dr. Giancarlo Falco – Universitatea din Pisa, Italia, prof. univ. dr. Ion Eremia – Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, conf. univ. dr. Liliana Rotaru – Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova, dr. Nataša Henig Miščič – Ljubljana, Slovacia, prof. univ. dr. Nagy Mariann – Budapesta, Ungaria, prof. emerit dr. Manuel E. Prieto Mendez – La Mancha, Spania și conf. univ. dr. Hossein Navidinia, Birjand, Iran.