Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Şi în acest an, la Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată prin două manifestări distincte – cea organizată de UDMR şi cea organizată de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, care au culminat cu discursuri, momente artistice şi depuneri de coroane la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii.
Începutul Revoluţiei din 1848 este marcat de comunitatea maghiară în fiecare an în data de 15 martie. La fel ca în anii precedenţi, programul pregătit de UDMR a cuprins depuneri de coroane în mai multe locuri din oraş, dar şi în Băile Felix, momente artistice şi defilări cu torţele pe Corso. Astfel, duminică, 13 martie, au fost depuse coroane la monumentul din Episcopia, la cel din curtea Bisericii romano-catolice din cartierul Seleuş, precum şi la statuia lui Petofi Sandor din Băile Felix. Programul comemorativ a fost reluat ieri, când au fost depuse coroane la mormintele revoluționarilor din 1848 -1849 de la Biserica Reformată Olosig, la mormântul lui Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea şi la bustul lui Nicolae Bălcescu. Principala manifestare din programul UDMR a avut loc începând cu ora 17.00, în Parcul Libertăţii, la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre, unde, în ciuda vremii urâte, au participat în jur de 400 de persoane. Printre cei prezenţi s-au numărat prefectul Claudiu Pop, care a citit mesajul premierului Dacian Cioloş, subprefectul Iulius Delorean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, vicerimarul Huszar Istvan, deputatul Szabo Odon, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, precum şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, acesta din urmă transmiţând mesajul premierului ungar, Viktor Orban. De la manifestări a absentat preşedintele UDMR, Kiss Alexandru. Din partea UDMR, în acest an a vorbit viceprimarul Huszar Istvan. El a menţionat că „trebuie să facem tot ce este posibil ca generaţia tânără, copiii şi nepoţii noştri să îşi găsească viitorul în acest oraş şi, dacă deja îşi caută un cămin departe de casa natală, avem datoria să facem tot se poate ca să îi chemăm acasă”. La rândul său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat că prezenţa la manifestări a reprezentanţilor partidelor politice româneşti reprezintă un mesaj important pentru comunitatea maghiară.
„Este un lucru extraordinar ca să vedem că în România, deşi avem multe de făcut, în continuare există o dorinţă de a colabora pentru rezolvarea problemelor care ţin de păstrarea identităţii culturale a maghiarilor din această ţară”, a menţionat Szabo Odon. După discursuri, a urmat festivitatea depunerii de coroane. Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre s-a încheiat cu un marş cu făclii din Piaţa Libertăţii pe traseul str. Iosif Vulcan - str. Republicii până la bustul poetului revoluţionar Petofi Sandor din Parcul Petofi, unde au fost depuse coroane.
De cealaltă parte, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au marcat evenimentul de ieri prin activităţi care au culminat cu festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre. Manifestarea a început cu două ore mai devreme, la ea asistând în jur de 150 de persoane, şi a cuprins discursuri, momente muzicale și depuneri de flori. Marele absent a fost europarlamentarul Laszlo Tokes, însă el a fost menţionat în discursuri în contextul retragerii Ordinului „Steaua României” în urma unei hotărâri a instanţei. „Sărbătoarea de 15 martie înseamnă sărbătoarea libertăţii maghiarilor de pretutindeni, ziua în care această naţiune şi-a ridicat capul şi a spus că nu mai vrea să fie asuprită şi a declanşat o revoluţie, un război, pentru a-şi recupera independenţa după mai multe secole. Mesajul zilei a gravitat, desigur, în jurul ideii de libertate şi s-au făcut mai multe referiri la retragerea decoraţiei domnului Tokes. Bineînţeles, toţi cei care am vorbit astăzi o considerăm scandaloasă şi ruşinoasă. Şi o chestie foarte simbolică pentru această revocare este şi o tentativă de a falsifica istoria acestei ţări şi a comunităţii transilvănene. Decoraţia domnului Tokes şi evenimentele de la Timişoara sunt valori ale întregii comunităţi transilvănene, ale românilor, maghiarilor, germanilor, în egală măsură”, a menţionat liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.