Ziua Stop Răutăților a fost sărbătorită, ieri, în Piața Unirii din Oradea, prin muzică, dans, pictură pe față și multe baloane. Evenimentul a reprezentat punctul final al Campaniei anti-bullying Stop răutăților!, care s-a derulat în perioada 4 martie-4 mai, în peste 15 școli din Oradea și județ. Organizatori au fost Liceul Don Orione din Oradea și Departamentului de Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.

Programul a cuprins patru momente artistice: dansul juniorilor „anti-bullying” (prezentat de elevii clasei a X-a A, Liceul „Don Orione” Oradea), dans hip-hop „Empire” (Empire Crew), exerciții de gimnastică terapeutică (terapeut Gabriela Abrudan) și dansul seniorilor „anti-bullying” (echipa Campaniei anti-bullying în școli). De asemenea, au avut loc ateliere de creație (afișe cu mesaje „Stop răutăților”), picturi pe față (picturi tematice și nu numai) și prezentare de materiale informative. Toate atelierele de lucru au fost susținute de voluntari - studenți de la Asociația Studenților la Psihologie Oradea. „Comportamentele răutăcioase de hărțuire, excludere, jignire sau chiar agresive, atunci când apar intenționat, repetat și cu un dezechilibru de forțe, înseamnă că luăm parte la fenomenul bullying. Este recunoscut la nivel internațional sub această denumire, dorind să însumeze o serie de comportamente ostile pe care agresorii le manifestă asupra persoanelor mai vulnerabile. Efectele sale pot fi extrem de grave, cum ar fi depresia, frica sau chiar gândurile suicidale”, ne-a declarat Ioana Drugaș, psiholog școlar la Liceul „Don Orione”, menționând că se dorește dezvoltarea acestui proiect și la nivelul altor județe din țară, primul fiind Orșova, chiar în acest an școlar.

Campania anti-bullying „Stop răutăților!” a avut ca scop informarea elevilor din școlile bihorene, clasele V-X, despre fenomenul „bullying”, prin prezentarea atât a manifestărilor și consecințelor extrem de grave pe care poate să le genereze, cât mai ales ce trebuie să facă elevii în momentul în care identifică acest fenomen în jurul lor. „S-a atins acest obiectiv în peste 15 școli din Oradea și nu numai, iar peste 1.500 de elevi au fost informați despre cum să spună „Stop răutăților!”, a menționat prof. Alexandru Stoica. Directorul Liceului „Don Orione” este coordonator al campaniei, alături de Ioana Drugaș, psiholog școlar LDO, și de conf. univ. dr. Marius Drugaș, director al Departamentului de Psihologie, Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea.