Alegătorii din Marea Britanie au fost chemați ieri la urne pentru alegeri locale având valoare de test pentru premierul Theresa May, în plină tensiune cu Bruxellesul asupra Brexit, în cadrul cărora urmează să fie reînnoite aproape 5.000 de mandate în consiliile locale, relatează AFP.

 

Din Anglia până în Scoția, trecând prin Țara Galilor, birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (06.00 GMT) și au rămas deschise până la 22:00, rezultatul fiind așteptat azi. Aceste alegeri intervin la mai puțin de un an de la referendumul istoric din 23 iunie 2016 privind ieșirea din Uniunea Europeană, al cărui rezultat divizează în continuare profund societatea britanică. Scrutinul se derulează numai cu cinci săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate convocate de Theresa May, care speră să-și consolideze majoritatea în parlament, înainte de a se lansa în negocierile asupra Brexit cu Bruxellesul, care se prefigurează deja să fie dificile. Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat miercuri că ieșirea din familia europeană nu se va întâmpla "rapid și fără durere". În replică, premierul conservator britanic a acuzat că oficialii europeni vor să "influențeze" rezultatul legislativelor din 8 iunie. "Unii la Bruxelles nu doresc succesul negocierilor, nu vor ca Marea Britanie să reușească", a lansat ea. Cotidianul britanic The Guardian consideră că Theresa May a "declarat război Bruxellesului" prin acest "atac extraordinar". Pe plan intern, premierul a fost acuzat de adversarii politici de folosirea Brexit-ului în scopuri electorale. "Transformarea UE în sperietoare nu reprezintă decât o manevră de diversiune pentru a ascunde bilanțul conservatorilor", a reacționat șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon. "Este vorba de negocieri vitale pentru fiecare în Marea Britanie și pentru viitorul țării noastre. Dar Theresa May plasează interesele de partid înaintea intereselor naționale", a denunțat șeful opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. În timp ce sondajele promit o largă victorie conservatorilor în alegerile legislative, rezultatele scrutinului de joi ar putea să ofere un element de informare asupra dinamicii Partidului Conservator înainte de 8 iunie.

În replică la acuzaţiile premierului britanic, „nimeni la Bruxelles nu încearcă o imixtiune în campania electorală din Marea Britanie”, a declarat președintele Parlamentul European, Antonio Tajani.

Din partea Comisiei Europene, răspunsul a fost mai puțin direct. „Suntem prea ocupați pentru a face comentarii la comentarii”, a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas. „Știm că în Marea Britanie au loc alegeri. Oamenii devin agitați odată cu apropierea scadenței de 8 iunie”, a remarcat el.