Comitetul de la Oslo a explicat că a decis să acorde prestigioasa distincție președintelui Juan Manuel Santos pentru contribuția sa la rezolvarea războiului civil din Columbia, un conflict soldat cu cel puțin 220.000 de morți, iar aproape șase milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza luptelor.

„Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăților și abuzurilor, nu și-a pierdut speranța într-o pace justă, dar și tuturor celor care au contribuit la procesul de pace", se mai afirmă în comunicatul dat publicității de Comitetul Nobel norvegian. Președintele Santos a inițiat negocierile care au culminat cu semnarea unui acord de pace între Guvernul columbian și gherilele comuniste FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) și a depus eforturi constante pentru ca procesul de pace să continue, se mai afirmă în comunicat, care precizează că rezultatul referendumului privind acordul de pace nu a fost cel dorit de președintele Santos, o majoritate restrânsă a alegătorilor columbieni a decis împotriva acordului. Acest rezultat a cauzat o mare incertitudine în ceea ce privește viitorul Columbiei, existând riscul ca războiul civil să reizbucnească, fapt ce face cu atât mai crucial ca părțile implicate să continue să respecte armistițiul, avertizează Comitetul Nobel de la Oslo, care a subliniat că populația a respins acel acord în mod particular și nu procesul de pace. Prin acordarea acordarea Premiului pentru Pace lui Juan Manuel Santos, Comitetul Nobel Norvegian dorește să-i încurajeze pe toți cei care depun eforturi pentru pace, reconciliere și dreptate în Columbia.

Conflictul columbian este unul dintre cele mai îndelungate războaie civile din epoca contemporană și ultimul conflict armat de pe continentul american.