Patru persoane, membri ai echipajului unui elicopter SMURD, prăbuşit în Republica Moldova au murit în accident, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Elicopterul s-a prăbuşit în zona localităţii Haragâş, în raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România.

Elicopterul efectua o misiune de salvare şi zbura de la Cahul spre Chișinău şi aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova. Echipajul de la bordul elicopterului, era format din patru persoane, pilotul, copilotul, medicul şi asistentul medical. Medicul şi asistentul medical erau de la serviciul de primiri urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Potrivit MAI, în jurul orei 14:23 s-a pierdut legătura radio cu elicopterul.

„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la fața locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. (...) Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în R. Moldova. (...) Ultima inspecție perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2014. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. De asemenea, ministerul a prezentat public și traseul elicopterului.

„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din R. Moldova”, a precizat Dajbog. De asemenea, Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar pentru efectuarea investigațiilor privind cauzele prăbușirii elicopterului.

Victimele sunt asistentul Gabi Sandu (40 de ani) era căsătorit și avea o fetiță în clasa a doua; medicul Dumea Mihaela (39 de ani) de la  Spitalul Sfântul Spiridon din Iași era mama unui copil de patru ani; pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Şocae. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății de la Chișinău. Este al doilea accident de asemenea anvergură care are loc în cadrul SMURD Iaşi, după tragedia de acum 10 ani, când patru persoane au murit în timpul unui exerciţiu.