Forţele ucrainene au folosit drone maritime pentru a-l distruge - Podul Kerci, din nou lovit
Ministerul de Externe rus a acuzat luni Ucraina de comiterea unui atac asupra podului Kerci, care leagă Crimeea - peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 - de Rusia, cu implicarea Washingtonului şi a Londrei, informează luni Reuters şi DPA.
„Atacul asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
„Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat'', a adăugat Zaharova.Autorităţile ruse au descris atacul de la podul Kerci drept un „act de terorism''. Incidentul, descris anterior de administraţia locală drept o „urgenţă'', a cauzat oprirea traficului pe pod.
„Încă o dată podul s-a dus «la culcare»'', a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. Acesta recunoscuse implicarea într-un atac precedent asupra podului Kerci în toamna lui 2022.
Vladimir Konstantinov, preşedintele parlamentului din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, a dat vina pe Ucraina pentru noul atac. „Regimul terorist de la Kiev a comis în această noapte o nouă crimă şi a atacat podul din Crimeea'', a scris Konstantinov pe Telegram.
Drone marine ucrainene se află în spatele atacului de luni dimineaţă asupra podului Kerci şi care a trebuit să fie închis traficului rutier şi feroviar după ce a fost lovit de mai multe explozii, potrivit agenţiei publice de presă ucrainene Ukrinform. Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul.
„A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova ştie „foarte bine" că NATO şi Statele Unite furnizează informaţii Ucrainei, însă acesta nu este un motiv de rupere a relaţiilor diplomatice cu Occidentul, după atacul asupra podului peste Strâmtoarea Kerci.
„În momentele cele mai fierbinţi, avem nevoie de canale de dialog", a declarat Peskov presei.
Reprezentantul preşedinţiei ruse fusese rugat să comenteze afirmaţia neînsoţită de dovezi a purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, potrivit căreia Ucraina a atacat luni noaptea podul care face legătura între Rusia şi Crimeea, iar în atac au fost implicate SUA şi Regatul Unit.
Peskov a răspuns că „ştim perfect câte informaţii vin permanent de la NATO şi Washington la Kiev. De aceea, nu ne facem iluzii". El a adăugat însă că întrebarea unui reporter despre posibilitatea ruperii relaţiilor diplomatice „nu este foarte corectă", deoarece trebuie păstrată posibilitatea dialogului.
Podul Kerci a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Podul face legătura între peninsula de la Marea Neagră şi Rusia şi reprezintă un simbol al prezenţei ruse în Crimeea.
Infrastructura reprezintă totodată o rută-cheie de aprovizionare terestră pentru personalul militar rus staţionat în Crimeea, o regiune care joacă un rol-cheie în susţinerea trupelor ruse care ocupă sudul Ucrainei. În plus, Rusia foloseşte Crimeea şi flota militară pe care a desfăşurat-o acolo pentru a lansa multe dintre atacurile sale împotriva restului teritoriului ucrainean.
Podul Kerci a fost atacat pentru prima dată cu explozibili în octombrie anul trecut, într-o acţiune care a stârnit euforie în Ucraina şi ameninţări cu o nouă escaladare militară din partea Rusiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.