Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a cerut luni să se exercite „presiune maximă asupra Rusiei”, pentru că ceea ce Moscova „dorește cu adevărat” este război în Ucraina și nu încetarea focului, informează EFE.

„Trebuie să exercităm presiuni, presiune maximă, asupra Rusiei pentru a pune capăt cu adevărat acestui război, deoarece este nevoie de doi pentru a dori pacea”, a declarat Kallas reporterilor la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri de Externe (CAE) al UE de la Luxemburg.

„Este nevoie doar de unul pentru a dori război și vedem că Rusia vrea cu adevărat război, iar toți cei care doresc ca masacrul să înceteze trebuie să pună presiune maximă asupra Rusiei”, a adăugat ea. Șefa diplomației europene a vorbit duminică despre cel mai recent atac rusesc cu rachete balistice împotriva centrului orașului Sumî din nord-estul Ucrainei, care a ucis 34 de persoane.

„Vedem cele mai mortale atacuri. În acest război sunt uciși civili. Și, bineînțeles, a trecut o lună de când Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului necondiționată. Nu am văzut asta din partea Rusiei”, a spus Kallas, referindu-se la discuțiile dintre Washington și Moscova pentru a pune în aplicare un armistițiu.

Kallas consideră că „ceea ce este clar este că trebuie să sprijinim mai mult Ucraina”. În acest sens, a afirmat că țările UE au strâns deja „două treimi” în cadrul inițiativei pe care a propus-o de a se furniza Kievului două milioane de obuze de artilerie în acest an, evaluate la aproximativ cinci miliarde de euro.

„Dar trebuie să facem mai mult”, a insistat ea, menționând că anul acesta țările europene au promis deja Ucrainei 23 de miliarde de euro ca ajutor militar, „mai mult decât anul trecut”.

Kaja Kallas a spus că fiecare stat membru „face ce poate”. A insistat însă că „mesajul este foarte clar: trebuie să facem mai mult pentru ca Ucraina să se poată apăra și ca civilii să nu fie nevoiți să moară”.

Miniștrii de externe din statele membre UE încep reuniunea CAE printr-o videoconferință cu omologul lor ucrainean, Andrii Sîbiga, pentru a analiza situația de pe câmpul de luptă și eforturile diplomatice în curs ale SUA cu Ucraina și Rusia.

Șefa diplomației europene a propus un plan în care statele membre să dubleze anul acesta ajutorul militar acordat Ucrainei față de anul trecut, până la 40 de miliarde de euro. Însă, având în vedere reticența unor țări, obiectivul a devenit concentrarea pe nevoile imediate și anume livrarea celor două milioane de obuze Kievului anul acesta.

Mai multe surse diplomatice și-au exprimat convingerea că acest obiectiv este posibil pe bază de voluntariat, în condițiile în care Ungaria se distanțează de inițiativă. Până acum, Germania a promis o contribuție de aproximativ 500.000 de proiectile, iar Olanda aproximativ 340.000.

În același timp, UE dorește să mențină presiunea asupra Moscovei printr-un nou pachet de sancțiuni, al 17-lea de la începutul invadării Ucrainei, pachet pe care Comisia Europeană este de așteptat să îl pregătească în curând.