MAE a anunțat că ambasada României la Roma acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, care interzice persoanelor cu rezidența în Italia să circule mai mult de 60 de zile cu o mașină înmatriculată în străinătate.

„Cu referire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative”, arată reprezentanții Ministerului de Externe, într-un comunicat de presă. Totodată, MAE precizează că face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.

Românii din Italia au scris sute de mesaje la postarea ambasadei României la Roma, în care își exprimă nemulțumirea față de modificările Codului rutier italian. În acest context, presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendați.

„Cred ca e un abuz grosolan... practic majoritatea celor ce conduc o maşină îmatriculată în România nu sunt proprietari şi dispun de un contract de comodat, făcut la un notar... deci autorităţile italiene sechestrează automobile ale unor proprietari români ce majoritatea nu au reşedinţă în Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui să dea în judecată statul italian. Practic, sechestrează bunul unui cetăţean european", susține un român într-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei României în Italia. Un altul susține că noile dispoziții ale Codului rutier italian încalcă prevederile europene.

„Aproape toate legile lor se contrazic şi se elimină una pe cealaltă! Nu sunt în normă cu legile europene! Este jale dacă ajungi să te judeci. O altă chestie sunt contractele de internet, televiziune, gaze, curent etc. Am avut contract cu fastweb, sky şi eni gas e luce pe care le-am închis din iunie, dar şi până acum ei tot încearcă să îmi tragă bani din cont cu toate că tot ei susţin că toate contractele sunt închise definitiv şi 100% legal. Nu îi poţi trage la răspundere! E jale mare!", precizează un alt cetățean.

Alte comentarii ale românilor la postarea de pe rețeaua de socializare a ambasadei țării noastre în Italia continuă în același registru:

„Statul italian vrea 1.970 de euro pentru o asigurare la o mașină și eu și nevasta avem nevoie de două mașini să mergem la muncă să nu mai zic că mai am și o motocicletă, deci făcând un calcul la rece sunt aproape 6 mii de euro ce ar trebui sa plătesc. Am mașina pe România pentru că statul italian m-a obligat să fac asta”.

„Legea asta este şi în Germania, poți circula cu mașina 60 de zile după care faci o cerere să plătești taxă de circulare pe străzile din Germania și stai liniștit 12 luni după care mergi și o îmatriculezi în Germania, dacă vrei să rămâi in continuare la ei, dar asigurările și străzile sunt mult mai bune decât în Italia”.

„Nu ar fi trebuit legea asta. Era de ajuns sa dea posibilitatea proprietarilor să plătească un tip de vinieta”.

Alți români își exprimă nemulțumirea inclusiv față de ambasada României la Roma, precizând că misiunea diplomatică mai bine ar lua măsuri, nu doar să anunțe modificările Codului rutier italian.

„În loc să ne traduceţi legea, nu aţi putea să vă faceţi treaba pentru care sunteţi plătiţi? Adică să apăraţi interesele românilor de peste hotare? Doar impozitele şi asigurările intrau în visteria României!”