NATO se alătură coaliţiei antiteroriste şi creşte bugetele militare - Trump şi-a impus voinţa
NATO a introdus planuri de majorare a bugetelor militare, idee criticată de Berlin, şi participarea la coaliţia internaţională antiteroristă, un gest "simbolic", potrivit unor oficiali din Germania şi Franţa, iar preşedintele SUA, Donald Trump, nu a confirmat angajamentul securităţii colective.
În declaraţiile făcute la summitul de la Bruxelles, Donald Trump a reluat ideea aducerii bugetelor militare la nivelul de 2% din PIB, preşedintele american afirmând că "23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc cât ar trebui pentru apărare". Surse diplomatice de la Berlin au transmis că Germania va suplimenta bugetul pentru apărare, dar nu pe termen scurt, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat, într-un interviu acordat DPA, drept "absurd" obiectivul stabilit de Donald Trump. Şi totuşi, punctul de vedere al preşedintelui american a fost adoptat. În comunicatul difuzat după summitul de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a transmis: "Liderii NATO au fost convenit să facă eforturi suplimentare pentru a asigura o asumare mai corectă a sarcinilor pentru apărare. S-a decis elaborarea unor planuri anuale la nivel naţional, prin care aliaţii vor explica modul în care intenţionează să atingă angajamentele de investiţii făcute împreună în anul 2014".
Deşi a cerut suplimentarea bugetelor militare, Donald Trump a evitat să asume angajamentul clar de respectare a Articolului 5 al Tratatului NATO, privind apărarea colectivă. Pe fondul semnelor de întrebare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a transmis ulterior că Donald Trump menţine "deplin angajamentul" în favoarea Articolului 5, calificând drept "prostuţe" solicitările de a oferi asigurări explicite în acest sens. Donald Trump a insistat ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului. La summitul de joi, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un plan de acţiune pentru intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului. "NATO va deveni membru cu drepturi depline al coaliţiei globale, în care cele 28 de state participă deja", a transmis secretarul general, Jens Stoltenberg. Alianţa Nord-Atlantică va intensifica susţinerea acordată coaliţiei antiteroriste, avioane NATO de tip AWACS urmând să contribuie la îmbunătăţirea siguranţei aeriene. "Am decis şi înfiinţarea unei structuri antiteroriste în cadrul Diviziei de informaţii. Acest lucru va optimiza schimbul de informaţii între aliaţi, inclusiv în privinţa ameninţărilor reprezentate de militanţii islamişti", a explicat Stoltenberg. Însă Franţa şi Germania au semnalat că este vorba de un gest pur simbolic. "Alianţa Nord-Atlantică, în calitatea de instituţie, se va alătura coaliţiei antiteroriste. Problema se pune dacă acesta este doar un gest simbolic adresat Statelor Unite. Iar Franţa şi Germania cred că este un simplu gest simbolic", a declarat un diplomat UE pentru agenţia Reuters.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.