Putin cere să se pună capăt „intimidării” Coreei de Nord - Pledează pentru o soluție pașnică
Președintele rus Vladimir Putin a calificat luni drept „contraproductiv și periculos” tirul cu rachetă efectuat cu o zi în urmă de către regimul de la Phenian, dar în același timp a lansat un apel să se pună capăt „intimidării Coreii de Nord” și a pledat pentru o soluție pașnică.
„Suntem categoric împotriva extinderii clubului nuclear, inclusiv în beneficiul Coreei de Nord (...). Suntem împotrivă și considerăm (tirul cu rachetă) drept contraproductiv, nociv și periculos”, a declarat Putin într-o conferință de presă la Beijing, unde participă la un summit internațional.
Dar „trebuie să se revină la dialog, la oprirea intimidării Coreei de Nord și la căutarea unei soluții pașnice la această problemă”, a insistat liderul rus.
Phenianul a lansat duminică o rachetă balistică, care a parcurs circa 700 de km înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene. Regimul nord-coreean și-a exprimat satisfacția luni pentru reușita testării unui nou tip de rachetă, care pare să aibă o rază de acțiune fără precedent, afirmând că ea poate să transporte o „puternică încărcătură nucleară”. În urma acestui tir, președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin, respectiv, Xi Jinping, și-au exprimat „preocuparea” față de „amplificarea tensiunilor”.
La Moscova, Ministerul Apărării rus a subliniat că această rachetă, care a trecut la 500 de km de coastele Rusiei, nu a reprezentant „niciun pericol” pentru țară. Totuși, racheta a căzut „atât de aproape de teritoriul rus încât președintele (american Donald Trump) nu-și poate imagina că Rusia este mulțumită”, a comentat Washingtonul într-un comunicat. În cursul unei conferințe de presă luni, în marja vastului forum diplomatic „Noile drumuri ale mătăsii”, Vladimir Putin a criticat totuși „încălcările” dreptului internațional susceptibile să antreneze, potrivit lui, o „cursă a înarmărilor”.
„Ceea ce vedem în ultima vreme în lume, în special încălcările grosolane ale dreptului internațional, intruziunile pe teritoriile unor țări străine, schimbările de regimuri etc, toate acestea provoacă o cursă a înarmărilor. Trebuie întărit sistemul garanțiilor internaționale”, a declarat el.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.