Azerbaidjanul acuză Armenia că a bombardat puternic un bloc de apartamente, în vreme ce Armenia spune că Azerbaidjanul atacă cele mai populate oraşe din ţară. Preşedintele din Nagorno Karabakh spune că la linia de contact sunt sute de morţi.

 

La o zi după semnarea armistiţiului dintre Azerbaidjan şi Armenia, tensiunile cresc. Azerbaidjanul a acuzat Armenia că a bombardat puternic, la primele ore ale dimineţii, o zonă rezidenţială din Ganja, al doilea oraş ca mărime, şi că a lovit un bloc de apartamente. Procuratura Generală din Azerbaidjan a transmis că cinci persoane au fost ucise şi 28 rănite în urma atacului. Azerbaidjanul spune că acţiunea e o încălcare a Convenţiei de la Geneva privind protecţia civililor. Ministerul armean al Apărării a numit acuzaţiile azere „o minciună absolută”.

Pe de cealaltă parte, Armenia acuză Azerbaidjanul că, în continuare, bombardează zonele populate din Karabakh, inclusiv Stepanakert, cel mai mare oraş din regiune.

Arayik Harutyunyan, preşedintele de facto al Republicii Nagorno Karabakh, a spus că dimineaţa a fost relativ paşnică, dar nu ştie cum se va derula ziua.

El a acuzat autorităţile din Azerbaidjan că nu au respectat acordul privind schimbul de prizonieri şi morţi, care ar fi trebuit să aibă loc cu sprijinul Crucii Roşii. El a spus că există sute de cadavre care zac pe linia de contact.

„Aceasta este o dovadă mai bună a modului în care autorităţile azere îşi tratează propriul popor. Sunt indiferenţi nu numai faţă de destinul oamenilor, ci şi de aşa-numiţii eroi care au urmat ordinele, pentru a-şi îndeplini misiunea”, a spus Arayik Harutyunyan, preşedintele Nagorno-Karabakh.

Miniştrii de externe ai celor două ţări au ajuns la un armistiţiu după lungi negocieri la Moscova. Încetarea focului dintre Azerbaidjan şi Armenia a avut loc a doua zi după ce Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a vorbit despre suferinţa pe care conflictul a cauzat-o civililor. Rusia are o bază militară în Armenia şi relaţii foarte strânse cu Azerbaidjanul, ambele state sunt membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mii de persoane au fost strămutate de la izbucnirea violenţelor pe 27 septembrie. Nagorno-Karabakh este condus de etnici armeni, deşi face parte oficial din Azerbaidjan.