Reuniune OPEC la Viena
Reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis recent, în cadrul unei reuniuni a organizaţiei desfăşurate la Viena, să îşi menţină nivelul de producţie existent, arătându-se optimişti în ceea ce priveşte finalul crizei mondiale.
Prin această decizie, OPEC îşi meţine nivelul producţiei la 24, 84 milioane barili pe zi, limită fixată la sfârşitul anului 2008, cu scopul de a opri scăderea vertiginoasă a preţului pe baril, care ajunsese, din cauza crizei economice mondiale, la doar 32 de dolari. În prezent, bariluş de petrol are un preţ de 70 de dolari.
Actuala cantitate de petrol extrasă reprezintă un echilibru între producţie şi preţul barilului. OPEC nu a dorit să rişte micşorarea producţiei şi astfel să crească automat preţul pe baril. Totodată, cartelul producătorilor de petrol şi-a arătat îngrijorarea în ceea ce priveşte amploarea stocurilor de petrol şi cererea mondială foarte scăzută, factori care depind de ritmul şi amploarea rederesării marilor state industrializate în urma crizei economice. Surplusul de petrol de pe piaţă, apărut ca urmare a reducerii cererii la nivel global, ar putea fi absorbit printr-o respectare mai strictă a cotelor de producţie ce revin fiecărui membru OPEC, pentru că reducerea producţiei hotărâtă la sfârşitul anului 2008 este repectată în practică doar în proporţie de 65%.
În cadrul reuniunii de la Viena, ministrul angolez al Petrolului a declarat că „zilele cele mai sumbre ale tulburării financiare şi ale recesiunii economice au rămas în urmă". Şi ceilalţi miniştri de resort s-au arătat optimişti şi au militat pentru pieţe stabile şi preţuri bune atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.
O problemă mai complicată pentru OPEC va apărea cu ocazia conferinţei ONU privind schimbările climatice, ce se va desfăşura în luna decembrie, la Copenhaga. În contextul în care produsul OPEC nu este unul tocmai care să ajute la reducerea emisiilor de gaze, membrii OPEC au anunţat că se vor asigura că interesele ţărilor lor vor fi bine reprezentate în cadrul acordurilor asupra mediului, care au fost iniţiate de cel de la Kyoto. Membrii OPEC au subliniat că nu doresc să fie penalizaţi doar pentru că sunt producători de petrol, arătând că mediul este important, însă protejarea mediului priveşte pe toată lumea, mai ales că poluarea se produce în procente mai mari în statele consumatoare, puternic industrializate, şi mai puţin în cele producătoare, care sunt state în curs de dezvoltare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.