Runda finală a negocierilor între marile puteri şi Teheran asupra programului nuclear iranian a început ieri dimineaţă la Viena, într-o atmosferă cu o puternică încărcătură solemnă, Washingtonul apreciind că este vorba despre o "şansă istorică", iar Iranul despre o "ocazie unică de a intra în istorie"

Pompa acestor discursuri încerca să-i motiveze pe negociatori, care au intrat la discuţii după ora locală 9.00 (10.00, ora României), în contextul în care poziţiile păreau încă îndepărtate între Iran, pe de o parte, şi reprezentanţii marilor puteri din cadrul Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania, de cealaltă parte. Experţi şi oficiali politici de rang înalt au început un adevărat maraton diplomatic, care ar putea să continue până la data-limită, stabilită la 20 iulie. Acordul negociat de la începutul anului ar garanta că Iranul nu caută să se doteze cu bomba nucleară. În schimb, sancţiunile internaţionale care privează săptămânal ţara de miliarde de dolari din afaceri cu petrol urmează să fie anulate. El ar favoriza totodată normalizarea relaţiilor între occidentali şi Republica islamică, într-un Orient Mijlociu mai "exploziv" ca niciodată, în contextul avansării jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi al războiului civil din Siria. De asemenea, acordul ar reduce riscul proliferării nucleare în regiune. În afară de Israel, monarhiile petroliere sunnite de la Golful Persic se gândesc cu groază la perspectiva unui Iran şiit dotat cu bomba atomică.

"Avem o ocazie unică să intrăm în istorie", a subliniat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Însă el a avertizat totodată că ţara sa nu este pregătită să-şi "vândă progresele tehnologice" din programul atomic, o sursă de mândrie naţională la care este exclus ca Iranul să renunţe.

Capacitatea de îmbogăţire a uraniului pe care Iranul o va păstra este unul dintre principalele puncte de divergenţă care împiedică, în prezent, încheierea unui acord. Teheranul refuză să pună pe masă programul cu privire la rachete - posibili vectori ai unei bombe atomice -, argumentând că această capacitate balistică este exclusiv o problemă de Apărare naţională. Negocierile ar putea, în baza acordului părţilor, să fie prelungite cu şase luni. Însă nici Iranul şi nici Grupul 5+1 nu vor, în acest stadiu, să ia în calcul această soluţie.