Administraţia Chinei a avertizat ieri, Marea Britanie şi Australia să evite acţiunile de a le oferi ajutor locuitorilor din Hong Kong, pe fondul amplificării tensiunilor cu alianţa pentru schimburi de informaţii clasificate Cinci Ochi (Five Eyes).

 

Ministerul chinez de Externe a somat Marea Britanie şi Australia să „remedieze erorile", după ce aceste ţări au semnalat că le-ar putea oferi facilităţi pentru migraţie locuitorilor din Hong Kong. De asemenea, Beijingul a cerut Statelor Unite şi Noii Zeelande să evite criticile referitoare la noua lege privind siguranţa naţională impusă Hong Kong-ului, considerată o acţiune de consolidare a controlului politic al Beijingului.

„Dacă ar fi să comparăm securitatea Hong Kong-ului cu relaţiile noastre cu alte ţări, este clar imediat ce este mai important", a afirmat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de cotidianul South China Morning Post.

Beijingul a avertizat Guvernul Boris Johnson că iniţiativa de a le acorda cetăţenie locuitorilor din Hong Kong ar fi o încălcare a Declaraţiei comune chinezo-britanică din 1984, cerând Australiei „să nu continue actualul drum greşit".

Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat ieri că situaţia din Hong Kong este „foarte îngrijorătoare", subliniind că Guvernul de la Canberra analizează „foarte activ" propuneri de ajutare a locuitorilor provinciei chineze.

La începutul lunii iunie, Marea Britanie a iniţiat consultări cu partenerii din cadrul alianţei Cinci Ochi (Five Eyes) - respectiv cu SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă - pe tema „posibilităţii asumării în comun a sarcinilor" în cazul unui exod masiv din Hong Kong, o fostă colonie britanică.

Tensiunile dintre China şi alianţa Cinci Ochi (Five Eyes) s-au amplificat în ultimele luni, pe teme ideologice, comerciale şi tehnologice. Beijingul a acuzat ţările din grupul Cinci Ochi că încearcă să izoleze China pe plan internaţional prin acuzaţiile referitoare la izbucnirea pandemiei şi prin arestarea unui manager al companiei Huawei în Canada la cererea SUA.

Marea Britanie a îndemnat China să reanalizeze noua lege privind securitatea naţională în provincia autonomă Hong Kong, cerând Beijingului să menţină drepturile civice în fosta colonie britanică.