Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro suplimentar pentru a finanţa ajutorul pentru refugiaţii din Turcia, a anunţat marţi, la Ankara, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

„Un miliard de euro suplimentar va fi utilizat mai ales pentru finanţarea asistenţei medicale şi a educaţiei pentru refugiaţii din Turcia şi (...) va contribui la gestionarea migraţiei şi a frontierelor, inclusiv la întoarcerea voluntară a refugiaţilor sirieni", a mai spus Von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Şi, pe măsură ce lucrurile evoluează pe teren, vom putea să adaptăm acest miliard la noile nevoi care pot apărea în Siria", a mai spus ea.
Uniunea Europeană a deblocat „aproape 10 miliarde de euro" pentru a sprijini cei peste trei milioane de refugiaţi care trăiesc pe teritoriul turc - dintre care marea majoritate sunt sirieni, a reamintit preşedinta Comisiei Europene.
La rândul său, preşedintele turc a declarat că este nevoie de o administraţie incluzivă în Siria şi a cerut Uniunii Europene să sprijine întoarcerea acasă a sirienilor care au fugit în timpul războiului civil de peste 13 ani din ţara lor.
„Am văzut că suntem de acord cu stabilirea unei administraţii incluzive în Siria", a declarat Erdogan.
Statele occidentale deschid treptat canale de comunicate cu noile autorităţi de la Damasc conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), deşi continuă să o desemneze drept o grupare teroristă.
Erdogan a afirmat că nu există loc pentru organizaţiile teroriste în regiune, referindu-se mai ales la Statul Islamic şi la grupările militante kurde.
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a subliniat anterior importanţa unui proces de tranziţie incluziv în Siria.

Liderul de la Ankara a cerut Uniunii Europene să sprijine întoarcerea acasă a sirienilor care au fugit de război, dintre care milioane se află în Turcia.
„Ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să sprijine întoarcerile în Siria", a mai spus el.
Ankara şi Uniunea Europeană au încheiat în 2016 un controversat pact privind migraţia, în baza căruia autorităţile turce s-au angajat să combată pătrunderea în Europa a migranţilor ilegali în schimbul, printre altele, a unui ajutor financiar. Autorităţile turce, confruntate cu un puternic sentiment antisirian în rândul populaţiei, speră că prăbuşirea regimului lui Bashar al-Assad va permite întoarcerea în Siria a unui număr important de refugiaţi.