În cursul anului 2012, Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor a înregistrat, soluţionat şi înaintat unităţilor de parchet competente 82 de dosare penale, fiind cercetate 97 de persoane, dintre care 37 sunt funcţionari ai M.A.I.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor au fost delegaţi în vederea efectuării unor acte de cercetare penală prin 92 de ordonanţe emise de procurori ai parchetelor (în principal Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor). Urmare a activităţilor desfăşurate au fost realizate 5 acţiuni de prindere în flagrant, a fost dispusă începerea urmăririi penale de către procurori în 16 cauze, fiind învinuite un număr de 37 persoane pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie ce intră în sfera de cercetare a D.G.A. Din cele 37 persoane învinuite, 9 sunt personal M.A.I, una având funcţie de conducere, iar alte 8 persoane funcţii de execuţie. Totodată s-au înregistrat 4 cazuri de depistare a unor lucrători M.A.I. cu privire la oferirea unor sume de bani în schimbul unor servicii (2 de la poliţia de frontieră şi 2 de la serviciul regim permise de conducere şi înmatriculări), în două dosare s-au finalizat cercetările cu rechizitorii şi trimiterea în judecată a mituitorilor. Unităţile de parchet competente au întocmit rechizitorii în 10 din dosarele înaintate, sesizând instanţa de judecată faţă de 17 persoane inculpate, din care faţă de 4 s-au emis mandate de arestare preventivă. În alte 23 dosare s-au dispus soluţii de neîncepere a urmăririi penale, conexare, respectiv scoatere de sub urmărire penală. Inculpaţii trimişi în judecată fac parte din diverse categorii profesionale, respectiv ofiţer şi agent de poliţie, avocat, funcţionar R.A.R., comisar la Garda Financiară, comisar la Garda de Mediu, administratori ai unor societăţi comerciale etc.

Poliţiştii corupţi, la Direcţia Anticorupţie!

Pentru a avea o reprezentare completă a acţiunilor desfăşurate în domeniul prevenirii şi relaţiilor publice în anul 2012, ofiţerii specializaţi au organizat 77 de activităţi cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 2.156 lucrători M.A.I. din care 295 cadre cu funcţii de conducere de la diferite eşaloane decizionale. Aceste activităţi s-au derulat cu sprijinul şi implicarea directă a şefilor structurilor judeţene ale ministerului. În cursul anului 2012 au fost desfăşurate 22 de activităţi de instruire cu personalul din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, formaţiunile de ordine publică, asigurându-se prezenţa a 93,2% din efectiv. La fel ca şi în anii precedenţi şi în cursul anului 2012 au fost desfăşurate activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului poliţiei de frontieră din judeţul Bihor. În urma activităţilor desfăşurate s-a reuşit realizarea unui procent de prezenţă de 91% din personalul încadrat al instituţiei. În ceea ce priveşte promovarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a liniei telefonice "Tel Verde" în cursul anului 2012, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor au fost distribuite către instituţiile M.A.I. din judeţul Bihor precum şi către toate primăriile existente în judeţ un număr de 331 afişe, 3 bannere şi peste 200 de flyere conţinând alături de mesajele anticorupţie şi datele de contact ale Serviciului Judeţean anticorupţie Bihor precum şi numărul de telefon Tel Verde. Direcţia Generală Anticorupţie vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite "Tel Verde" 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259.469.043 respectiv la adresa de e-mail: bihor.dga@mai.gov.ro.