Fac ce fac şi românii sperie vestul. Trei dintre autorii celebrului jaf din octombrie anul trecut în care au fost sustrase tablouri celebre dintr-un muzeu din Olanda sunt românii. Cu prada luată însă, s-au speriat de valoarea mare şi posibilele consecinţe şi au fost la un pas să-i dea foc. Ieri, anchetatorii au identificat locul unde erau ascunse, în Iaşi.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens. Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea jafului pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a motivat instanţa Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti, care a admis în 21 ianuarie propunerea DIICOT. Cei trei tulceni au furat tablourile din muzeul Kunsthal  din Rotterdam. Picturile făceau parte din colecţia privată a Triton Foundation, a afaceristului Willem Cordia. Din muzeu au dispărut, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, şapte pânze, printre care tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Gauguin. Operele sustrase sunt "Tęte d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Surse din cadrul anchetei spun că hoţii nu ar fi fost nişte genii şi nu au acţionat ca-n filme, strecurându-se printre lasere. Pur şi simplu ar fi pornit alarma de incediu apoi au luat tablourile.

În faţa instanţei, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem". Procurorul a afirmat că Dogaru nu a putut justifica, în declaraţia sa, care erau obiectele despre care se discuta în acea convorbire, totodată arătând că acesta a adus două tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.

La începutul şedinţei, procurorul a solicitat ca audierile să fie secrete, însă instanţa de judecată a respins cererea acuzării, iar cei trei arestaţi - pentru furtul a şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 - s-au prevalat de dreptul la tăcere.

Potrivit decizie de arestare, "în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".

Bote apare în dosar

Numele lui Cătălin Botezatu apare în dosarul furtului de tablouri din Olanda. Se pare că un individ din Republica Moldova care i-ar fi cunoscut pe cei trei români care ar fi furat tablourile din Olanda s-ar fi dus la asistentul lui Cătălin Botezatu. Cei doi au mers apoi la omul de afaceri Constantin Dinescu şi i-ar fi prezentat două dintre tablourile furate.

Omul de afaceri a evaluat aceste tablouri prin intermediul unui expert. Tablourile au fost evaluate la 60 de milioane de euro. Atunci, omul de afaceri şi-a dat seama că cele două tablouri sunt de patrimoniu şi a zis nu doreşte să le cumpere.