După un cantonament în localitatea Albac (Alba Iulia), echipa de juniori a echipei de liga a III-a CF Bihorul Beiuş a ajuns în spital. Începând de săptămâna trecută 20 de persoane, adulţi şi copii, au fost internaţi la Spitalul Municipal „Ep. Nicolae Popovici" Beiuş, Secţia de Boli Infecţioase. Toate meciurile echipei de juniori cu vârste între 15 şi 18 ani au fost amânate.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a demarat ancheta epidemiologică privind posibilul focar de hepatită virală acută tip A (HAV).

„Din datele preliminare rezultă că manifestările clinice sunt sugestive pentru HAV tip A la componenţii lotului de sportivi, în urma unui cantonament efectuat în alt judeţ, într-o perioadă care se suprapune peste perioada de incubaţie pentru acest tip de virus, debutul foarte brusc şi apariţia cazurilor numai în grupul de sportivi şi absenţa cazurilor de HAV tip A în zona de desfăşurare a cantonamentului. Considerăm că ne aflăm în faţa unui focar de hepatită virală acută de tip A cu incubaţie medie, cu infectare în localitatea de cantonament, având ca şi sursă unul din componenţii lotului, cu infecţie sub-clinică, sau inaparentă, adică neevidenţiabilă cu ochiul liber. Posibila cale de transmitere este consumul de apă de băut din acelaşi bidon de plastic de către întregul grup, fără utilizarea paharelor, pe perioada sejurului" transmite directorul executiv al DSP, dr. Marius Pîrcioagă. Toţi juniorii şi însoţitorii lor din cantonament au fost identificaţi şi li s-au făcut analizele, procedându-se la catagrafierea membrilor de familie ai bolnavilor, cât şi a colegilor copiilor de la şcoală. Medicii au dispus, de asemenea, dezinfecţia în familiile afectate şi în colectivităţile şcolare. În zilele următoare vor fi desfăşurate activităţi de educaţie sanitară. În plus, autoritatea medicală responsabilă pentru sănătatea publică a interzis participarea grupului la competiţii sportive pentru o perioadă de 45 zile de la izolarea ultimului caz. Juniorii şi antrenorul Gheorghe Carţiş se află internaţi în spital. Datorită aplicării măsurilor preventive, DSP estimează o evoluţie restrânsă a focarului şi rezolvarea situaţiei într-un timp relativ scurt.

Boala mâinilor murdare

Hepatita A este o boală infecţioasă care afectează ficatul. Anul trecut, din totalul de 247 cazuri confirmate de hepatite virale, un număr de 192 cazuri (77,73%) au fost datorate virusului hepatitic tip A. Boala se manifestă mai ales la vârsta copilăriei, putând fi transmisă direct, prin mâini murdare, sau indirect, prin obiecte folosite şi contaminate de persoane bolnave - veselă, tacâmuri, jucării, clanţe etc.; prin apă şi alimente - legume, fructe, carne, lapte şi produse lactate; prin vectori - muşte, gândaci, rozătoare. De multe ori, o persoană poate fi infectată fără a avea semnele de boală, de aceea se recomandă ca persoanele din anturajul persoanei depistate cu hepatita A să se prezinte la medic. Prevenirea hepatitei A se realizează prin respectarea regulilor de igienă personale şi colective, precum şi a consumului alimentelor şi a apei necontaminate.