Orădenii au încetat să se mai lase amăgiţi de comercianţii care îşi expun produsele la colţ de stradă sau, de cele mai multe ori, în apropierea pieţelor agroalimentare şi de haine. Cu toate acestea, alături de negustorii care îşi desfăşoară activitatea ilegal, îşi fac loc comercianţii ambulanţi, trecuţi de prima tinereţe, care pun la dispoziţia consumatorilor o serie de obiecte uzate, ruginite şi prăfuite, aşezate meticulos pe bucăţi de material.

Orice mic câştig e binevenit
Persoanele care s-au trezit peste noapte cu gândul că vor să devină afacerişti vor avea de depus un minim efort în atingerea scopului propus. Tot mai mulţi negustori hotărâţi să câştige un ban (ne)cinstit au luat cu asalt spaţiile din vecinătatea pieţelor orădene cu scopul de a comercializa produsele fără să plătească măcar o taxă pentru ocuparea spaţiului public. Deoarece un câştig e tot timpul binevenit atunci când nu este împărţit cu nimeni, comercianţii au început să uite de reguli şi să "marcheze abuziv" anumite zone. Chiar şi consumatorii s-au obişnuit să îi întâlnească fie la intrarea în pieţe, fie în spaţiile aglomerate, acolo unde câştigul este garantat. Parcă fără nicio teamă faţă de autorităţi, comercianţii îşi desfăşoară activitatea în cel mai normal mod posibil, făcând abstracţie de legea pe care o încalcă, dar şi de nedreptatea comisă faţă de colegii "afacerişti" care plătesc, ca tot omul, o taxă pentru spaţiul pe care îl ocupă. Autorităţile orădene au încercat în repetate rânduri să combată acest fenomen, însă fără niciun rezultat vizibil.

Comercianţii ambulanţi nu ţin cont de lege
Chiar dacă reprezentanţii Regiei Autonome de Pieţe Agrement şi Salubritate (RAPAS) din Oradea au fost contactaţi de mai multe persoane, vizibil deranjate de existenţa comercianţilor ambulanţi, aceştia nu au autoritatea necesară pentru a începe demersurile împotriva lor. "Deoarece persoanele îşi desfăşoară activitatea comercializând diferite produse, lângă sau în vecinătatea pieţelor, nu avem nicio autoritate asupra acestora, mai ales că nu plătesc nicio taxă regiei. De asemenea, am primit informaţii de la Administraţia Imobiliară Oradea că negustorii ambulanţi, deşi susţin acest lucru, nu plătesc nicio taxă şi nici nu deţin autorizaţie", a precizat directorul executiv RAPAS, Romulus Cosma. Deşi ar avea nevoie de o autorizaţie pentru ocuparea spaţiului public şi pentru desfăşurarea activităţilor comerciale, potrivit inspectorului din cadrul Biroului de Presă al PMO, la Primăria Oradea este înregistrat un număr foarte mic de persoane, restul practicând această "meserie" ilegal. Astfel că nu este moral faţă de persoanele care plătesc regiei o taxă lunară de 180 de lei sau pe zi, în valoare de 7 lei, dar nici faţă de cei care achită Primăriei o taxă de 5 lei pe mp pentru spaţiul public. Deşi autorităţile le aplică amenzi, până în momentul de faţă, nu a fost soluţionată în totalitate problema, însă reprezentanţii RAPAS sunt de părere că, împreună cu autorităţile abilitate, vor reuşi să combată acest fenomen.