Modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al municipiului, începută de Primăria Oradea în 2020, își dovedește utilitatea. În anul 2021 au fost înregistrate, la Poliția Municipiului Oradea, 224 solicitări ale înregistrărilor realizate de acest sistem.

„Sistemul de supraveghere video a fost folosit în identificarea unor autori de infracțiuni (reclamate inițial cu autori necunoscuți), în soluționarea unor evenimente rutiere, dar și în dirijarea echipajelor de poliție sau mixte în locațiile unde s-a constatat necesitatea intervenției acestora. În cursul anului 2021 au fost identificați toți autorii infracțiunii de părăsire a locului accidentului, în cele mai multe cazuri cu ajutorul camerelor de supraveghere video amplasate pe raza municipiului”, precizează Primăria Oradea.

Din cele 224 solicitări, 177 au fost din partea formațiunilor din cadrul Poliției Municipiului Oradea, 40 din partea Inspectoratului de Poliție Județean şi a altor structuri ale Poliției Române și 7 din partea altor instituții (instanțe și parchete).

„Primăria Oradea a dorit modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public cu scopul principal de a crește siguranța cetățenilor din municipiu, de a putea permite analiza și prelucrarea semnalului video inteligent, cât și recunoașterea numerelor de înmatriculare a autovehiculelor parcate în locuri nepermise”, menţionează municipalitatea.

În cadrul proiectului s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare (video wall şi staţii de lucru), echipamentele achiziționate fiind instalate la sediul Poliției Municipiului Oradea din cadrul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 6.

De menționat că Primăria Oradea are o colaborare foarte bună cu Poliția Municipiului Oradea, cea care împreună cu Poliția Locală Oradea gestionează întregul sistem de monitorizare a camerelor video. Până în acest moment s-au montat 500 de camere de supraveghere, care acoperă aproape toată suprafața municipiului.

Camerele de supraveghere sunt montate pe principalele artere de circulație, în parcuri, în intersecții, în vecinătatea școlilor, la intrările și ieșirile din oraș, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în pasaje și în cartiere etc.