Cel puţin opt orădeni au fost înşelaţi de un arădean care a profitat de credulitatea victimelor, cărora le-a spus că au câştigat autoturisme, dar, ca să intre în posesia premiilor, trebuie să achite diferite taxe, sume cuprinse între o mie şi peste şase mii de lei. Totul a început cu un telefon sau un SMS tentant, căruia păgubiţii i-au dat crezare, chiar dacă nu s-au înscris şi nu au participat la niciun concurs. Potrivit poliţiştilor, numai în acest an 60 de orădeni s-au plâns că au fost înşelaţi.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bihor au anunţat, ieri, că au reţinut şi au început urmărirea penală împotriva unui arădean, suspectat de comiterea infracţiuni de înşelăciune. Tânărul de 25 de ani a înşelat opt persoane din Oradea şi alte localităţi din ţară, cărora le-ar fi provocat un prejudiciu aproximativ de 26.361 lei. Potrivit anchetatorilor, arădeanul a creat un site pe internet, căruia i-a dat aparenţa că a aparţine producător de automobile Dacia. Pe site au fost afişate informaţii privitoare la un concurs despre care se afirma că este organizat de producătorul de automobile, în urma căruia, câştigătorii aleşi aleatoriu, ar urma să intre în posesia unor premii constând în autoturisme. Victimele au fost abordate telefonic sau prin SMS şi erau anunţate că au fost selectate ca fiind câştigătorii autoturismelor. Pentru un spor de veridicitate şi pentru a le câştiga încrederea, suspectul le solicita amatorilor de câştiguri facile să verifice lista "câştigătorilor" afişată pe respectivul site de internet. Totodată, păgubiţii erau informaţi că, pentru a intra în posesia premiilor promise, trebuie să remită în conturile indicate de escroc diverse sume de bani, care ar fi reprezentat taxe de transport, de primă înmatriculare etc. Tânărul din Arad a fost reţinut în arestul IPJ şi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, luându-se faţă de acesta măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, prelungită până la 15 iulie.

Zeci de orădeni înşelaţi numai anul acesta
În cursul anului 2009, 60 de persoane au sesizat Poliţia municipiului Oradea că au ajuns să fie prejudiciate cu diverse sume de bani, după ce au dat curs solicitărilor unor persoane necunoscute. În fiecare caz, păgubiţii au fost contactaţi telefonic sau prin SMS şi au fost informaţi că urmează a fi beneficiarii unor premii substanţiale, cu anumite condiţii. „Din păcate, acest gen de infracţiuni sunt destul de dese în ultima perioadă. Dacă cineva îţi dă un telefon şi îţi spune că ai câştigat un concurs la care nu ai participat şi tu accepţi să plăteşti o sumă de bani, nu pot să spun decât că eşti fraier", a subliniat, ieri, şeful IPJ Bihor, comisarul şef Liviu Popa. Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii vă recomandă să nu comunicaţi nimănui - prin intermediul mijloacelor de telefonie, internet, fax - datele dumneavoastră de identificare sau ale firmei în care vă desfăşuraţi activitatea. Pentru a nu cădea în capcana întinsă de infractori, întotdeauna când sunteţi abordat în acest mod solicitaţi persoanei respective date concrete, care pot fi verificate, o locaţie exactă, cu datele de identificare ale reprezentantului societăţii respective, unde să vă puteţi prezenta pentru verificarea informaţiilor legate de aşa-zisul concurs câştigat. Nu expediaţi sume de bani prin mandate on-line, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute şi nu comunicaţi codul de reîncărcare al unor cartele telefonice unor persoane necunoscute.