Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor i-a convocat, ieri, la o întâlnire, pe reprezentanţii cluburilor sportive din judeţ, dar şi pe cei ai firmelor de protecţie şi pază care au încheiate contracte de menţinere a ordinii publice pe stadioane. Având în vedere meciurile ce urmează a fi disputate în perioada următoare, oamenii legii le-au reamintit organizatorilor care sunt atribuţiile ce le revin în vederea bunei desfăşurări a competiţiilor sportive. La final, Detaşamentul Mobil de Jandarmi şi-a prezentat dispozitivele de restabilire a ordinii şi liniştii publice în incinta Stadionului Municipal, tot aici având loc un exerciţiu demonstrativ.

La întâlnirea de ieri a participat conducerea IJJ Bihor, reprezentanţii cluburilor sportive bihorene şi cei ai firmelor de protecţie şi pază, dar şi liderii galeriilor. Potrivit Legii 4/2008 privind combaterea violenţei în sport, jandarmii nu mai au atribuţii de menţinere a ordinii şi liniştii publice în incinta stadioanelor, aceste obligaţii revenindu-le firmelor de pază, care au încheiate contracte cu cluburile. În schimb, oamenii legii sunt cei care asigură ordinea în afara stadioanelor şi pe drumurile de acces şi intervin în incintă doar în situaţii grave, atunci când sunt solicitaţi. Jandarmii le-au reamintit reprezentanţilor firmelor de pază că, înainte de orice competiţie, aceştia trebuie să se prezinte la IJJ cu un plan de acţiune, meciul putându-se desfăşura abia după ce este aprobat de oamenii în uniformă. Printre alte atribuţii care cad tot în sarcina organizatorilor de competiţii sportive se numără: interzicerea comercializării de băuturi alcoolice în incinta locurilor de desfăşurare a competiţiei, să se asigure că celelalte băuturi se distribuie numai în pahare de plastic sau hârtie, să asigure separarea grupurilor de suporteri rivali etc. Amenzile pentru nerespectarea acestor obligaţii pot ajunge până la suma de 15.000 lei. De cealaltă parte, liderii de galerii şi suporterii au şi ei obligaţii, cum ar fi: să nu introducă pe stadioane băuturi alcoolice, artificii, făclii, să nu afişeze embleme sau pancarte care incită la denigrarea ţării, ură rasială sau religioasă, să nu arunce cu obiecte în teren, să nu distrugă mobilierul etc. În cazul în care o persoană este sancţionată de două ori în decursul unui an, aceasta riscă să i se interzică accesul la alte competiţii. La finalul şedinţei de pregătire de ieri, jandarmii au efectuat un exerciţiu demonstrativ pe stadionul municipal din Oradea.

Convocarea de pregătire a efectivelor de jandarmi cu preşedinţii cluburilor sportive, organizatorii de competiţii sportive, societăţi private de pază şi reprezentanţi ai instituţiilor publice în domeniul ordinii şi siguranţei publice a vizat manifestările sportive din returul sezonului competiţional 2009-2010. În tur au fost aplicate 3 amenzi în valoare totală de 1250 lei şi au fost întocmite acte premergătoare urmăririi penale în două cazuri.