Peste 50 de magistraţi din judeţele Bihor şi Satu Mare au participat, ieri, la Oradea, la o întâlnire organizată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, cu tema „Cum garantează Consiliul Superior al Magistraturii independenţa justiţiei? Analiza trecutului şi prefigurarea viitorului". La dezbatere, a treia dintr-un şir de 15 organizate la nivelul tuturor curţilor de apel din ţară, au participat preşedintele UNJR, judecător Dana Gârbovan, şi preşedintele AMR, judecător Maria Mona Pivniceru.

 

Evenimentul desfăşurat ieri la Oradea face parte dintr-o serie de întâlniri organizate pe parcursul acestui an în toate curţile de apel din România, în perspectiva identificării temelor de interes pentru magistraţi şi a posibililor candidaţi pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), alegerile pentru acesta urmând să se desfăşoare în toamna anului 2010. „În urmă cu şase ani am votat pentru CSM, am dat un vot în alb pentru nişte oameni care nu au avut un mandat şi niciun fel de responsabilitate faţă de corpul magistraţilor. Dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple", a precizat judecătorul Dana Gârbovan. Potrivit organizatorilor, în cadrul întâlnirilor de la nivelul curţilor de apel, judecătorii şi procurorii au posibilitatea să îşi exprime nemulţumirile faţă de CSM şi activitatea acestuia, să facă propuneri pentru o mai bună colaborare şi să conştientizeze importanţa desemnării unor reprezentanţi competenţi în acest for de conducere. „Este foarte important ca, atunci când se votează ceva, să se ştie care este exact mandatul, ce presupune, cui i se dă socoteală. CSM este garantul puterii judecătoreşti şi trebuie să răspundă pentru deciziile sale. CSM trebuie să aibă magistraţi reprezentativi. Întâlnirile de acest gen urmăresc conştientizarea magistraţilor, pentru a nu se mai ajunge în situaţia ca în fruntea CSM să ajungă persoane cu o conduită îndoielnică, cum a fost cazul doamnei Bejinaru", a declarat Mona Pivniceru, preşedintele AMR şi judecător la Înalta Curte. Magistraţii prezenţi la dezbaterea de la Oradea s-au arătat nemulţumiţi de insuficienta transparenţă de care dă dovadă CSM, de slaba legătură dintre judecători, procurori şi Consiliu, dar şi de modul în care se fac promovările la Înalta Curte. „De calitatea actului CSM depinde inclusiv numirea şi promovarea magistraţilor. De calitatea oamenilor din CSM depinde calitatea celor din întregul sistem", a subliniat Mona Pivniceru. Întrebată despre cât de oportună este prezenţa şefului statului la alegerea preşedintelui CSM, Mona Pivniceru a declarat că aceasta „nu strică, nu adaugă", judecătorul menţionând însă că atribuţiile preşedintelui României în domeniu ar trebui limitate.

Alegerile pentru CSM vor avea loc în toamna acestui an şi se vor desfăşura în două etape, una la nivelul curţilor de apel şi a doua, la nivel naţional. Curtea de Apel Oradea, care are în subordine instanţele din Bihor şi Satu Mare, poate să desemneze trei candidaţi, câte unul pentru fiecare nivel: judecătorie, tribunal şi curte de apel.