Cazul tânărului din Biharia, decedat în urmă cu două săptămâni la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, este anchetat de autorităţile de la Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a trimis Colegiului Medicilor din România o sesizare prin care solicită analizarea circumstanţelor în care a murit pacientul.
În data de 6 februarie, Norbert T., de 17 ani, a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe după ce a fost implicat într-un accident de maşină, fiind internat la Secţia de maxilo-faciale de la Spitalul Clinic Judeţean. În urma investigaţiilor, medicii i-au descoperit leziuni la nivelul nasului, tibiei şi antebraţului. Pacientul a rămas internat în spital şi abia a patra zi medicii l-au operat la picior. Cazul a intrat în atenţia autorităţilor locale deoarece, la câteva ore de la intervenţia chirurgicală, tânărul a decedat din cauza unei embolii grăsoase. O primă anchetă a fost efectuată zilele trecute de către o comisie a Direcţiei de Sănătate Publică, care a dispus sancţionarea celor doi medici aflaţi de gardă în seara accidentului. În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătăţii a trimis Colegiului Medicilor din România o sesizare prin care solicită lămuriri asupra întârzierii operaţiei la picior.
Rezidenţi în locul medicilor
"Până în acest moment, ministrul a cerut în repetate rânduri noi şi noi clarificări şi explicaţii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, dat fiind faptul că acesta consideră greu de înţeles întârzierea intervenţiilor medicale în cazul tânărului pacient". În sesizarea trimisă Colegiului Medicilor, ministrul anunţă că din concluziile anchetei desfăşurate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică reiese că medicii titulari de gardă nu au consultat pacientul, aceştia trimiţând doar rezidenţi, care au luat deciziile medicale. "Din analiza cazului rezultă mai multe nereguli pentru care am solicitat investigarea acestui caz şi luarea măsurilor adecvate în situaţia în care acest lucru se impune", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.
S-a întârziat fără justificare
Ministrul a afirmat că un alt aspect este întârzierea de a opera pacientul la tibie, intervenţie efectuată după mai bine de 72 de ore. "Operaţia a fost făcută fără justificare medicală clară, mai ales că pacientul a fost internat iniţial la Secţia chirurgie maxilo-facială, iar operaţia în vederea rezolvării fracturilor fiind amânată", punctează Cseke. În astfel de situaţii, Ministerul Sănătăţii poate solicita anchete prin DSP, deoarece măsurile luate au caracter pur administrativ şi nu poate trage la răspundere eventualii vinovaţi de culpe medicale.