Cei doi polițiști de frontieră acuzați că au primit bani de la români întorși din zone roșii, pentru ca aceștia să nu intre în carantină, au fost reținuți pentru 24 de ore și au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Contra sumei de 50 de euro de persoană, unul dintre polițiști a consemnat că cetățenii români care veneau din Germania sunt șoferi de tir, deși unul dintre ei nici măcar nu deține permis de conducere. 

Miercuri seara cei doi polițiști au fost arestați preventiv, Judecătorii Tribunalului Bihor sunt cei care au decis arestarea lor, măsura putând fi contestată.  

Polițiștii Direcției Generale Anticorupție –Serviciul Teritorial Bihor au descins, marți, în Vama Borș, doi polițiști de frontieră fiind ridicați și duși la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, pentru audieri. Ei au fost ridicați chiar din ghereta lor, în timpul serviciului, fiind bănuiți că au primit bani de la români întorși din străinătate. Potrivit ordonanțelor militare, șoferii de tir care se reîntorc din cursă nu intră în carantină, fiind trimiși în izolare la domiciliu. Profitând de această prevedere, polițiștii de frontieră sunt suspectați că au primit bani de la cetățeni întorși din zonele roșii, pe care, în acte, i-ar fi declarat ca fiind șoferi de camion, astfel că aceștia, în loc să ajungă în carantină, s-au dus acasă.  “În urma unei operațiuni desfășurate de ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor au fost identificați doi agenți de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Borș – Punctul de Trecere al Frontierei Borș, care la data de 10 aprilie 2020, prin Punctul de Trecere al Frontierei Borș, au efectuat formalitățile de intrare în România pentru 7 (șapte) cetățeni români, care veneau din Germania. Agenții de poliție de frontieră români au consemnat în fals că persoanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, aspect care le permitea să eludeze măsura carantinei instituționalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o țară inclusă în zona roșie”, se arată într-un comunicat transmis ieri de DGA. Potrivit anchetatorilor,  unul dintre agenți a pretins și primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, fals în declarații și zădărinicirea combaterii bolilor. Cât privește pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeași măsură față de alte trei persoane, dintre care una nu deține permis de conducere, menționând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2.4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor. “Pentru eliminarea riscurilor la adresa sănătății publice, toate cele șapte persoane au fost introduse în carantină instituționalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitiva cu noul timp de coronavirus. Față de cele șapte persoane se efectuează cercetări pentru infracțiunile de dare de mită. În cursul zilei de ieri, ca urmare a audierilor, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi angajați ai Poliției de Frontieră , urmând să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventive”, a mai transmis DGA.