Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anunţat că va finaliza controlul naţional demarat la începutul lunii martie cu privire la contractele de amplasare a radarelor fixe încheiate între primării şi diverse firme comerciale. ANRMAP a luat decizia promovării unor acţiuni în anulare a contractelor încheiate de autorităţile locale cu firmele de amplasare a radarelor fixe pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Deşi primăriile din Bihor nu fac parte dintre cele controlate deja, Autoritatea a anunţat că toate primăriile care au încheiat contracte de amplasare a sistemelor de monitorizare a vitezei vor fi vizate de acţiuni în instanţă.

ANRMAP a finalizat controalele în cazul a aproximativ 50 de localităţi din judeţele Mureş, Arad, Suceava, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Braşov, Galaţi, Vrancea, Brăila, Alba, Timiş, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Neamţ şi Iaşi, rapoartele urmând a fi transmise către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Echipele de control au sancţionat cu amenzi în cuantum de 490.000 RON, au dat 13 avertismente către localităţile în care nu fuseseră amplasate sistemele de monitorizare, dar erau încheiate contractele de asociere în participaţiune, iar în cazul a 14 localităţi s-a constatat contravenţia, dar sancţiunile sunt prescrise. "Autoritatea contractantă avea obligaţia să atribuie contractul aferent monitorizării traficului rutier prin aplicarea unei proceduri de achiziţie publică din cele prevăzute de art.18 şi art.20 din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare. Faptul că nu a aplicat o procedură de atribuire din cele prevăzute de legislaţia în materia achiziţiilor publice constituie contravenţie conform art.293 litera d) din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art 294 alin.(3) din aceeaşi ordonanţă", se arată într-un comunicat de presă emis de Autoritate. Preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, a avertizat autorităţile locale implicate de acest control că în cazul tuturor contractelor în vigoare în acest moment se vor promova acţiuni în anulare în faţa instanţelor competente. „Ne-am asumat acest control şi îl vom duce până la capăt, chiar dacă aceasta înseamnă aproximativ 100 de procese ale ANRMAP cu autorităţile locale", a precizat preşedintele ANRMAP.
Radarele din judeţul Bihor, la fel ca cele din ţară, au fost suspendate, ultima zi în care acestea au funcţionat fiind 30 aprilie. Anul trecut, în Sânmartin a fost inaugurat centrul de monitorizare a traficului din Bihor, tot atunci fiind date în folosinţă primele două radare montate pe şoselele din judeţul nostru. Ulterior, sistemul a fost extins, fiind puse în funcţiune încă patru camere fixe, instalate toate pe DN 1, în Borş, Sântion, Tinăud şi Borod.

Pentru realizarea sistemului, nici poliţia şi nici autorităţile locale nu au scos bani din buzunar. Toate echipamentele au fost oferite de firma clujeană Codec, care le-a montat şi a suportat toate cheltuielile legate de punerea în funcţiune. În schimb, în conturile societăţii a ajuns circa 60% din cuantumul amenzilor.