Tezaurul dacic din patrimoniul național expus în Olanda, jefuit de tâlhari - Obiecte inestimabile au dispărut!
O explozie a provocat pagube la Muzeul Drents din Assen, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Poliția vorbește despre un fel de dispozitiv exploziv, confirmând o spargere și faptul că mai multe piese din tezaurul dacic lipsesc, între care ar fi și coiful de aur pur de la Coțofenești. Alături de coif au fost sustrase și trei brățări dacice din aur.
După ce au spart zidul cu ajutorul dinamitei, hoții au pătruns în muzeu, s-au dus direct la vitrina în care erau expuse obiectele și cu ajutorul unui baros au spart vitrina securizată. Torul ar fi durat aproximativ 2 minute. În muzeul olandez nu se găsea niciun paznic.
La aproximativ 5 minute au sosit echipajele de poliție. Autoritățile olandeze au dat alarma, la scurt timp a fost descoperit un autoturism incendiat la ieșirea din oraș, se presupune că hoții au folosit acea mașină în momentul inițial al jafului, după care au abandonat-o și i-au dat foc, pentru a-și șterge urmele. De acolo ar fi luat altă mașină cu care au dispărut în direcția Germania.
„Capodopere arheologice din România au fost jefuite în urma unui jaf comis aseară la Muzeul Drents din Assen”, a declarat procurorul general al Țărilor de Jos, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat jafului.
În jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la clădirea istorică ce adăpostește muzeul. Deflagrația a spart mai multe geamuri ale muzeului și ale clădirilor din jur, scrie RTV Drenthe.
„Părea să fie o explozie sau o spargere la un muzeu”, a informat poliția. Pompierii au primit o alertă automată și s-au deplasat de urgență, dar nu s-a constatat niciun incendiu.
La ora 09:00, poliția, municipalitatea și Muzeul Drents s-au întâlnit pentru o consultare de urgență. Directorul muzeului, Harry Tupan, a trebuit să vină cu mașina de la Bruxelles. Weekendul acesta este ultimul weekend în care expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” se află la Muzeul Drent.
În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost furate clădire, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, scrie www.politie.nl.
La 30 de ani de la deschiderea primei expoziții de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez, expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” („Dacia! Regatul aurului și argintului”) propune o nouă perspectivă asupra culturii și civilizației geto-dacice, care de această dată se concentrează asupra spectaculoasei arte a orfevrăriei și argintăriei geto-dacice, unice în spațiul european. Expoziția este deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum din Assen, Regatul Țărilor de Jos, informa Muzeul Național de Istorie a României, într-un comunicat de presă.
Piese de tezaur inclusiv de la Muzeul Țării Crișurilor
Conform comunicatului citat, cele 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, vor fi expuse într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcueni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești (sec.IV I.Hr.), diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj. Cu această ocazie vor fi prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov. Expoziția va fi însoțită de un catalog de de specialitate, cu contribuții din partea mai multor arheologi români.
Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național de Istorie a României (București, România) și Drents Museum (Assen, Olanda), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.
Expoziția este deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum (Assen, Olanda).
Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu, a declarat sâmbătă, la Antena 3, că doar patru piese din colecția românească au fost furate.
„Asta nu face ca situația să fie mai puțin gravă, dar este bine ca publicul să fie informat asupra situației reale”, spune Târnoveanu. Acesta admite, însă, că piesele furate sunt cele mai valoroase.
„(Piesele furate - n.r.) sunt dintre cele mai valoroase și cele mai bine cunoscute în public atât în țară, cât și în străinătate. În acest moment așteptăm rezultatul Poliției olandeze și cu siguranță că vor fi solicitați și specialiști din România”, a mai spus Ernest Târnoveanu.
Ministerul Culturii a reacționat confirmând furtul
„În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.”
Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, transmite Ministerul Culturii, care anunță că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție:coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, transmite Ministerul Culturii.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
„Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor. Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”, potrivit comunicatului de presă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.