Proprietarul unui garaj din Paleu a ajuns la spital cu arsuri de gradul I, după ce a încercat să stingă un incendiu care a cuprins contrucţia în care erau depozitate lemne şi peleţi.

Incendiul, produs la un garaj situat pe strada Orizont din localitatea Paleu, a fost sesizat în jurul orei 10.30, iar pentru gestionarea evenimentului, la adresa menționată s-au deplasat cu operativitate, pompierii Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

„Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 15 minute, reușind să salveze circa 80% din garaj, aproximativ 90% din peleții și lemnele de foc din interiorul acestuia, precum și două anexe lipite de construcția în flăcări. Echipajele SMURD au acordat îngrijirile care se impuneau proprietarului construcției, care, încercând să stingă incendiul înainte de sosirea echipajelor de pompieri, a suferit o arsură de gradul I la nivelul hemitoracelui stâng posterior, după care l-au transportat la spital”, a precizat lt. col. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit, au ars circa 10 metri pătrați din acoperișul garajului, lemne de foc și peleți depozitați pe aproximativ doi metri pătrați, un tomberon de plastic, un compresor și circa 20 metri liniari cablu electric. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. Astfel, nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, ventilator, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea; instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului, care sunt menţionate în prospectul produsului; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent. Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, aparat de aer condiționat, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.