Victimele accidentelor de circulaţie ai căror autori sunt necunoscuţi sau care nu au încheiată o asigurare obligatorie la zi pot fi despăgubite din Fondul de protecţie a victimelor străzii. Banii vin de la plătitorii de RCA, 1,5% din poliţa de asigurare pe care o achită şoferii ajungând la acest fond. Cu toate că funcţionează încă din anii '90, puţini sunt cei care au cunoştinţă despre existenţa Fondului, în timp ce numărul celor care au fost despăgubiţi în acest fel este şi mai mic.

Fondul despăgubeşte persoanele rănite în accidente rutiere în care au fost implicate vehicule care nu aveau asigurare RCA la data producerii accidentului sau cu vehicul necunoscut. Dacă vătămările corporale ale victimei necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se acordă despăgubiri şi pentru daune materiale. După plată, Fondul va recupera, pe cale de executare silită, dacă va fi cazul, despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora, precum şi dobânda legală, de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile. Practic, orice şofer care a fost accidentat de un autoturism fără asigurare obligatorie la zi are posibilitatea să ceară despăgubiri şi să scape în acest fel de un lung şi costisitor proces civil cu vinovatul. De asemenea, despăgubiri se acordă şi victimelor rănite de autori care nu au fost identificaţi de poliţie. Poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor nu au cunoştinţe de bihoreni care să fi solicitat despăgubiri din Fondul pentru protecţia victimelor străzii, fie pentru că nu a fost cazul fie pentru că cetăţenii nu au fost informaţi. Anul trecut, spun oamenii legii, pe şoselele din judeţul nostru nu s-a înregistrat niciun accident cu victime a cărui autor să rămână necunoscut. În schimb, poliţiştii au amendat numai anul acesta 14 conducători auto care nu aveau RCA la zi, oricare dintre ei putând produce un accident de circulaţie. În cazul în care sunteţi victima unui accident produs de o maşină neasigurată sau a unui accident al cărui autor este necunoscut, puteţi solicita despăgubiri din Fondul pentru protecţia victimelor străzii, completând un formular disponibil pe site-ul www.fpvs.ro, pe care îl veţi depune, însoţit de toate documentele pe care vă întemeiaţi cererea (se va depune cel puţin documentul sau documentele în care sunt consemnate circumstanţele producerii accidentului - Proces verbal încheiat de autorităţile competente, formularul de Constatare Amiabilă de Accident), la sediul Fondului de protecţie a victimelor străzii din Bucureşti, Sector 2, str. Vasile Lascăr 40-40bis, etaj 5 sau la oricare sucursală sau agenţie a asigurătorilor care au dreptul să practice pe teritoriul României asigurarea RCA. Cererea de despăgubire, precum şi documentele însoţitoare trebuie depuse în original, dar într-o primă etapă, acestea pot fi transmise şi prin fax la nr. 021. 312. 31. 82 sau în format electronic la e-mail office@fpvs.ro.

Odată cu depunerea documentelor, veţi indica în mod obligatoriu şi datele dumneavoastră de contact (adresa completă, telefon fix, telefon mobil, fax, e-mail). După depunerea cererii de despăgubire va trebui să urmaţi instrucţiunile pe care le veţi primi, pentru efectuarea constatării şi evaluării daunelor. În termen de maxim 90 de zile de la data depunerii cererii, veţi primi despăgubirea cuvenită sau un răspuns motivat privind respingerea pretenţiilor formulate.