Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vânzare miercuri seară, la București, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess, după cum a confirmat acesta.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vânzare, miercuri seara, la București, la casa de licitații Artmark, evenimentul având loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag. Prețul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a început de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte strânsă între licitatorii prezenți la Palatul Cesianu Racoviţă din București (sediul Artmark) și persoane care au licitat online și care nu au dorit să își dezvăluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numărat și reprezentanți ai lui Gigi Becali, dar și ai autorităților locale din comuna ardeleană Horea. În final, drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro (la care se adaugă comisionul casei de licitații, n.r.) de o persoană care a licitat online și a cărei identitate nu a fost dezvăluită de reprezentanții Artmark. Cumpărătorul steagului este omul de afaceri Adrian Thiess. Adrian Thiess a confirmat că a cumpărat steagul lui Avram Iancu, precizând însă că nu vrea să îl țină pentru el și, în această chestiune, vor fi implicate în final peste 20 de persoane. "Este un bun important al românilor și nu l-am cumpărat eu pentru mine, ci împreună cu mai mulți prieteni de-ai mei. I-am informat despre această idee, pentru că până la urmă dacă suntem buni români, cum credem fiecare dintre noi și sunt convins că toți suntem, trebuie să facem și noi anumite gesturi la un anumit moment. Și le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o listă cu aproximativ 30 de persoane importante din România, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Așa că decât să cheltui o sumă de bani importantă pe un lucru mai puțin relevant, mai bine ești parte a ceva pentru istoria noastră. N-am luat o secundă în considerare să cumpăr acest bun și să mi-l pun în casă (...). Eram convins că va fi cineva care va face acest lucru și ideea a fost că dacă suntem mai mulți și putem face un gest să alocăm o sumă pentru acest lucru, este ok. Urmează evident să-l punem la dispoziția mai multor muzee, care să-l expună în toată România, să-l vadă toată lumea (...) Nu l-am cumpărat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil într-un final vom fi 20 și ceva de persoane", a spus Adrian Thiess.

Acesta nu a dorit să dezvăluie identitatea persoanelor care vor fi implicate în această achiziție. "Ei vor hotărî dacă vor să fie nominalizări sau nu. Sunt oameni importanți, sunt oameni mai discreți, sunt oameni care sunt foarte cunoscuți. Pur și simplu i-am informat foarte direct și foarte scurt despre faptul că pot fi parte la o chestiune importantă. Au reacționat foarte prompt, ceea ce sincer mă încântă extraordinar de mult. Puteam să-i invit la un weekend la Paris, la nu știu ce petrecere. Pentru mine personal este un lucru extraordinar, mă bucur că am putut să fac asta", a spus Thiess.

Întrebat dacă achiziția drapelului lui Avram Iancu este un gest de imagine, având în vedere că Adrian Thiess și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, acesta a răspuns: "Asta cu candidatura este o chestiune foarte relativă și nu face parte din prioritatea mea în momentul de față". Totodată, Adrian Thiess a spus că nu se consideră a fi un colecționar, deși a precizat că îi place arta. "Nu sunt un colecționar, cred că toți care participă la o licitație sunt colecționari într-o formă sau alta. Sigur că îmi place arta, dar nu sunt un client al casei de licitații Artmark", a mai spus Thiess.