Norvegia. Câinii de companie, afectaţi de o boală misterioasă - Căţeii mor pe capete
Zeci de câini din Norvegia sunt afectaţi de o boală misterioasă, în unele cazuri letală, ce provoacă îngrijorare în rândul proprietarilor acestor animale de companie, sfătuiţi să evite contactul între patrupedele lor, relatează AFP.
Circa 200 de câini au prezentat în ultimele săptămâni aceleaşi simptome - diaree şi/sau vărsături hemoragice, slăbiciune accentuată - iar aproximativ 25 dintre aceştia au murit, a indicat luni Institutul de Medicină Veterinară din Norvegia.
Estimările sunt incerte, nefiind disponibilă o evaluare exactă la nivel naţional.
„Aceasta nu înseamnă neapărat că este aceeaşi boală, deoarece există o mulţime de afecţiuni ce pot provoca acest tip de simptome la câini'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al institutului veterinar, Asle Haukaas.
Autopsiile efectuate pe zece câini au relevat de fiecare dată o infecţie intestinală gravă, iar cinci dintre animale prezentau aceleaşi două bacterii - Clostridium perfringens şi Providencia alcalifaciens - în „cantităţi anormal de mari'', a precizat el. Boala a apărut iniţial în apropiere de Oslo, însă alte cazuri au fost raportate şi în restul ţării.
Autorităţile din domeniul sanitar au recomandat ţinerea câinilor în lesă şi limitarea contactului dintre exemplare. Numeroşi proprietari au renunţat să îşi plimbe patrupedele în spaţii publice, iar mai multe evenimente cu câini au fost anulate.
În media au fost evocate diverse ipoteze, cum ar fi prezenţa unui virus, o bacterie, intoxicaţii alimentare sau otrăvire.
„Ceea ce este special la această boală este faptul că a afectat un număr destul de mare de câini sănătoşi, într-un timp scurt şi într-un mod fulgerător", a declarat o reprezentantă a autorităţilor din domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, Ann Margaret Grondahl. Pe baza concluziilor medicale, institutul veterinar a respins, deocamdată, ideea unei otrăvirii, a salmonelozei sau a infecţiei cu bacteria Campylobacter.
Proprietarii de câini au fost sfătuiţi să se adreseze medicului veterinar încă de la apariţia primelor semne de boală.
În acest stadiu, nu există niciun indiciu că boala ar fi transmisibilă la alte animale sau la om.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.