Votul de protest
Legea votului uninominal le oferă alegătorilor varianta votului alb, numit şi vot de protest, pentru că arată nemulţumirea alegătorului faţă de oferta electorală a partidelor. Mai exact, dacă votanţii nu vor să pună ştampila pe niciunul dintre candidaţii din colegiul lor dar se prezintă la urne, votul lor nu va fi considerat nul. Toate voturile albe vor fi numărate şi anunţate separat de către birourile electorale. Un vot valabil exprimat este cel care are ştampila "VOTAT" pe un singur candidat, adică pe un singur pătrat din buletinul de vot. Dacă ştampila figurează pe două sau mai multe pătrate, deci pe mai mulţi candidaţi, buletinul de vot se anulează. Fiecare pătrat conţine numele partidului - în colţul din stânga sus, semnul electoral - în colţul din dreapta sus şi numele candidatului - în mijloc.


Se poate vota doar în localitatea de domiciliu
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, românii nu mai pot vota decât în localitatea unde îşi au domiciliul. Printre cei afectaţi se numără studenţii, militarii şi persoanele care stau în localităţi de reşedinţă. Pentru a putea vota, ei vor trebui să se deplaseze în localitatea de domiciliu. Jumătate de milion de studenţi sunt afectaţi de această măsură. De asemenea, nu vor putea vota nici bolnavii sau persoanele aflate în călătorii în ţară şi străinătate. Legea prevede că numai bolnavii nedeplasabili care pot dovedi acest lucru cu un act medical pot solicita urna mobilă. În schimb, cetăţenii români stabiliţi în străinătate vor putea vota chiar dacă nu au domiciliul acolo, ci doar reşedinţa.

Prag electoral de 5%
Pentru a accede în Parlament, partidele vor trebui să întrunească un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate. Legea prevede şi un prag alternativ, care stipulează că mandate pot primi şi competitorii care obţin şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei colegii pentru Senat, în care candidaţii acestora se situează pe primul loc. În cazul Alianţei PSD+PC, aceasta trebuie să obţină cel puţin 8% din voturi pentru a putea fi reprezentată în Legislativ.