Salarii majorate doar cu 17% pentru profesori
Guvernul îşi menţine decizia de a asigura profesorilor salarii majorate doar cu 17%, conform legislaţiei în vigoare, şi de a eşalona la plată drepturile salariale suplimentare câştigate de aceştia în instanţă, deoarece nu îşi permite să renunţe la stabilitate economică, a declarat premierul Emil Boc, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii susţinută sâmbătă. El a arătat că efectele viitoarei creşteri economice se vor resimţi şi în veniturile populaţiei, dar "evident, nu astăzi". Premierul consideră în continuare că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.

Legi dezbătute în regim de urgenţă
Premierul Emil Boc a cerut Parlamentului să adopte rapid principalele legi promovate de Guvern, printre care Legea responsabilităţii fiscale, Legea pensiilor şi Codurile de Procedură Penală şi Civilă, anunţând totodată că Legea educaţiei va intra, în această săptămână, în dezbatere parlamentară. "Fac un apel la Parlament să adopte rapid acest pachet de legi, necesare pentru reformă", a spus Boc, într-o videoconferinţă organizată, sâmbătă, cu prefecţii. El a amintit că Legea responsabilităţii fiscale are ca termen de adoptare în Parlament sfârşitul lunii martie, iar Legea pensiilor şi Codurile de Procedură Penală şi de Procedură Civilă trebuie adoptate tot în actuala sesiune parlamentară. Premierul a anunţat totodată că Legea educaţiei va intra, în această săptămână, în dezbatere parlamentară şi că Guvernul va trimite Legislativului, în luna aprilie, şi un set de acte normative pentru descentralizare în administraţie şi sănătate.

Boc ameninţă cu "tăierea capetelor" funcţionarilor
Premierul Emil Boc a avertizat, sâmbătă, că va "tăia capetele" şefilor direcţiilor judeţene de muncă şi finanţe care, din incompetenţă sau comoditate, nu solicită deschideri de credite bugetare pentru plata salariilor şi induc astfel bugetarilor ideea că statul nu dispune de bani din cauza crizei. El i-a atenţionat şi pe prefecţi, într-o videoconferinţă organizată sâmbătă, că vor fi sancţionaţi dacă nu intervin pentru evitarea unor astfel de situaţii. Premierul a susţinut că statul dispune de fonduri pentru plata salariilor şi a indemnizaţiilor, dar plăţile nu sunt efectuate la timp din cauza incompetenţei sau comodităţii unor funcţionari de a derula procedurile necesare. "Nu vreau să mai aud de la Bucureşti plângeri că la nu ştiu ce direcţie de muncă nu s-a plătit indemnizaţia pentru creşterea copiilor sau un alt drept social, pentru că cineva nu a prelucrat un dosar în termen", a spus Boc prefecţilor. "Unde nu interveniţi, schimbăm în bloc şi prefect, şi director de muncă sau ce mai înseamnă acolo, pentru că eu m-am săturat să tot primesc la Bucureşti critici de acest fel. Dacă voi nu interveniţi, voi fi obligat să intervin cu miniştrii de la Bucureşti şi să tăiem capete", a spus Boc.