Agenda locală
Promovabilitate scăzută la examenele auto
Şeful Serviciului de Permise şi Înmatriculări auto, comandantul Alexandru Laza, a prezentat ieri o situaţie a promovabilităţii la examenul pentru obţinerea permisului auto în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit lui Laza, în primele şase luni ale anului trecut, promovabilitatea a fost de 32%, cu 7,31% mai mare decât cea înregistrată în prima jumătate a acestui an. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2009 au fost înregistraţi 21.198 solicitanţi de permis de conducere, fiind examinaţi 19.392. Dintre aceştia, au promovat 4.790 de persoane. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistraţi 20.404 solicitanţi, au fost examinaţi 19.018, fiind promovaţi 6.082. "În 2008 au fost emise 13.962 permise, în timp ce în acest an, doar 12.748. Promovabilitatea de 24,69% înregistrată în anul 2009, mai mică cu peste 7 procente faţă de cea de anul trecut, se încadrează în media pe ţară", a precizat Alexandru Laza. Acesta consideră că printre motivele pentru care a scăzut promovabilitatea în acest an se numără creşterea exigenţei la examene, un dezinteres mai mare al candidaţilor, lipsa de exigenţă la examenele de ieşire din şcoală, superficialitatea în pregătirea instructorilor vizavi de proba practică, numărul mic de ore alocat în programă pentru instruirea candidaţilor, precum şi starea tehnică proastă a unor vehicule.
Cinci hotărâri, atacate în contencios administrativ
Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat că, în prima jumătate a acestui an, Instituţia Prefectului a verificat 3.847 acte normative emise de administraţiile locale. Direcţia juridică a constatat probleme legate de legalitatea a şase acte normative, pe care le-a atacat în contencios administrativ. Este vorba despre o hotărâre a Consiliului Judeţean Bihor privind componenţa comisiilor constituite de administraţia judeţeană, iar alte cinci hotărâri au fost adoptate de consiliile locale din Sârbi şi Mădăras, câte două, respectiv Abrămuţ. Ghilea a mai precizat că administraţiile locale nu transmit în termenul prevăzut de lege documentele către Prefectură pentru a fi verificată legalitatea acestora, motiv pentru care intenţionează să-i convoace pe toţi secretarii din judeţ pentru a fi instruiţi în această privinţă. Totodată, prefectul a anunţat că în luna iulie 19 consilii locale nu s-au întrunit în şedinţă ordinară, printre acestea numărându-se cele din Sârbi, Gepiu, Sânnicolau Român, Tulca, Drăgăneşti, Popeşti, Spinuş, Diosig şi Sântandrei. "Motivul e probabil acela că în iulie e perioadă de concedii. Nu vom lua nicio măsură în aceste cazuri, legea prevede să intervenim doar în cazul în care nu se ţin şedinţele două luni consecutiv", a precizat Gavrilă Ghilea.
Reducerea numărului de angajaţi, necesară
Prefectura Bihor aşteaptă decizia Guvernului cu privire la numărul de angajaţi pe care poate să-i păstreze. Potrivit lui Gavrilă Ghilea, reducerea posturilor în administraţiile publice nu înseamnă reducerea activităţii respectivelor instituţii. "Criza economică necesită luarea unor măsuri, inclusiv cea de reducere a cheltuelilor publice. Este necesară redimensionarea numărului de funcţii din administraţiile publice. Am înţeles că un rol important îl va avea numărul de locuitori. Consider că nu va scădea activitatea instituţiilor publice dacă se reduce cu 10% numărul de angajaţi", a declarat, ieri, prefectul. În ceea ce priveşte Instituţia Prefectului Bihor, Ghilea a precizat că, în prezent, sunt 60 de angajaţi. "Sunt convins că activitatea acestei instituţii se va desfăşura la fel de bine şi cu 50 de persoane", a afirmat Ghilea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.