Numirile lui Pop şi Odobasianu, amânate cel puţin 10 zile
Preşedintele interimar al PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că numirea celor doi social-democraţi care vor ocupa fotoliile de subprefecţi de Bihor va avea loc peste aproximativ două săptămâni. Până atunci, atât Claudiu Pop, cât şi Silviu Odobasianu vor trebui să dea examen pentru a intra în rândul funcţionarilor publici. Aceasta este o condiţie necesară pentru a putea accede, cel puţin interimar, în fotoliile vizate. În altă ordine de idei, Ioan Mang a precizat actuala putere vrea să promoveze un proiect de lege prin care atât prefecţii şi subprefecţii, cât şi directorii şi directorii adjuncţi ai instituţiilor publice deconcentrate să fie numiţi în funcţii pentru o perioadă de patru ani.

Preţ de referinţă mai mare pentru proteze
Deputatul Sonia Drăghici a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că va face demersurile necesare pentru ca preţul de referinţă pentru proteze pe care-l suportă Casa Asigurărilor de Sănătate să fie majorat. În prezent, pentru persoanele care necesită orteze şi proteze, Casa plăteşte 22,5 milioane lei vechi, în condiţiile în care, o proteză este mult mai scumpă, fiind adusă din Irlanda sau Statele Unite. Potrivit Soniei Drăghici, peste 15.000 de persoane au nevoie de proteze şi sunt înscrise pe lista de aşteptare. "Ideea mi-a venit în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Andreea Zurbău, fetiţa care a participat la emisiunea Dansez pentru tine. Proteua ei este foarte performantă, cu silicon, şi costă aproximativ 70 milioane lei vechi", a afirmat deputatul PSD.

Bani pentru judeţul Bihor
Senatorul Ioan Mang a declarat că judeţul Bihor se află printre primele opt din ţară în ceea ce priveşte repartizarea bugetului de stat. De asemenea, Mang a precizat că amendamentele propuse la bugetul de stat de parlamentarii PSD şi PD-L din Bihor au fost aprobate, fiecare dintre aceştia putând veni cu propuneri în cuantumul a 2,8 miliarde lei vechi. "Eu am depus un amendament prin care am solicitat bani pentru terminarea lucrărilor la şcoala din Ţeţchea", a declarat Mang.

Interimatul la şefia PSD Bihor va mai dura
Liderul interimar al PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că potrivit dispoziţiilor de la conducerea centrală e posibil ca, la nivelul judeţului, să aibă loc doar alegeri la nivelul organizaţiilor săteşi, comunale, orăşeneşti şi municipale, fără să se mai organizeze Conferinţa Judeţeană pentru alegerea noilor structuri de conducere a filialei. PSD Bihor este condusă în prezent de un comitet de coordonare, numit de conducerea centrală după alegerile locale din iunie 2008. "Nu e sigur dacă vor mai fi alegeri la nivelul filialei, iar despre schimbarea conducerii centrale nu poate fi vorba", a precizat senatorul Ioan Mang. Acesta susţine că, pe de o aprte, ar fi preferat să conducă filiala ca preşedinte ales, dar că, pe de altă parte, are timp mai mult la dispoziţie pentru reorganizarea filialei.


Nu au fost sprijiniţi de consilierii PD-L
Consilierul local Ovidiu Mureşan, care a anunţat că intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte al PSD Oradea, s-a declarat nemulţumit de faptul că democrat-liberalii din Consiliul Local nu au sprijinit proiectul propus de PSD pentru construcţia a două grădiniţe noi în Oradea. "Noi i-am sprijinit pentru poriectul privind transformarea cantinei în grădiniţă, dar acesta a fost retras. Ei nu ne-au sprijinit pe noi", a precizat Mureşan, adăugând că democrat-liberalii au preferat să iasă în presă să le ceară să renunţe la proiectul lor, în loc să discute la nivelul conducerilor filialeor. Mureşan a adăugat că aleşii locali ai PSD vor încerca să obţină sprijinul PNL şi UDMR pentru promovarea unor proiecte de interes pentru orădeni.

Foame după funcţii
Senatorul Cseke Attila a declarat că parlamentarii PD-L şi PSD vor să scoată din rândul categoriei funcţionarilor publici directorii şi directorii adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate, renunţând totuşi la politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect. Potrivit lui Cseke, în spatele acestei iniţiative se află "foamea după funcţii" a actualilor guvernanţi, şi "incapacitatea adminiatrativă" a ministerelor de a discerne în privinţa capacităţii umane a şefilor instituţiilor publice. Ca şi consecinţe ale aprobării acestui proiect de lege senatorul UDMR a nominalizat Schimbarea tuturor şefilor instituţiilor deconcentrate, în locul lor fiind numiţi oameni politici şi nu oameni competenţi din cadrul respectivelor servicii susţinuţi de partidele aflate la putere. Mai mult, prefecţii, care sunt înalţi funcţionari publici, vor controla serviciile deconcentrate, conduse de oameni politici, iar aceştia vor avea în subordine, la rândul lor, funcţionari publici.