Proiectul legii educaţiei, nerealist

Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, şef al Departamentului de Educaţie publică, cercetare şi sport din cadrul PSD, consideră că prin proiectul de lege a educaţiei ministrul Daniel Funeriu nu ţine cont de realităţile sistemului educaţional din România. "Această lege a fost prezentată mai întâi în Guvern, fără să fie organizată în prealabil o dezbatere publică pe această temă. După ce a fost prezentată legea în Guvern, a dat termen de două săptămâni pentru dezbaterea proiectului, ceea ce este prea puţin", a precizat senatorul Ioan Mang, care a adăugat că o dovadă a faptului că Funeriu nu este preocupat de situaţia învăţământului românesc este propunerea privind trecerea claselor pregătitoare de la grădiniţă la şcoala primară şi trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, în condiţiile în care nu se ştie dacă există spaţii sau cadre didactice suficiente. "Pentru asigurarea noii infrastructuri trebuie să ai fonduri, iar în bugetul Educaţiei pentru acest an nu sunt cuprinse astfel de cheltuieli", a menţionat liderul PSD Bihor, care critică şi capitolul referitor la învăţământul universitar. "Ministrul a intrat cu picioarele în autonomia universitară, propunând ca rectorii să nu mai fie aleşi de către Senatul universităţilor, ci să fie numiţi de o comisie. Probabil, pe criterii politice. De asemenea, nu este posibil ca ministrul Educaţiei să ia decizii cu privire la comasarea universităţilor după bunul lui plac", a mai afirmat şeful departamentului de Educaţie al PSD.

 

Blocaj în activitatea Senatului

Senatorul Ioan Mang susţine că activitatea Camerei Superioare a Parlamentului este paralizată de încercările grupurilor PD-L şi UDMR, alături de cel "al trădătorilor", de a-l revoca din funcţie pe Mircea Geoană. "În această săptămână, au fost două zile de plen a căror activitate a fost blocată. Miercuri am avut parte de o păcăleală, când PD-L a anunţat că este de acord să renunţe la cererea de revocare timp de două săptămâni în schimbul acceptării unor condiţii", a precizat Mang. Condiţiile democrat-liberalilor vizau ca Mircea Geoană să se adreseze Curţii Constituţionale pentru a-şi exprima, din nou, punctul de vedere, cu privire la revocare, iar independenţilor să li se ofere un loc în Comisia de Regulament a Senatului. "În acest fel, ar fi avut majoritate clară în comisie şi ar fi schimbat regulamentul, iar până să se pronunţe Curtea Geoană ar fi fost deja revocat", a afirmat liderul PSD Bihor.

 

Memoriu pentru păstrarea şcolii din Livada de Bihor

Consilierul local PRM din comuna Nojorid, Floare Bogdan, a depus la Instituţia Prefectului şi la Inspectoratul Judeţean Bihor un memoriu semnat de peste 300 de persoane din satul Livada prin care se cere renunţarea la comasarea şcolii din localitate cu cea din Nojorid. Consilierul PRM a precizat că nu se justifică în niciun fel comasarea, în condiţiile în care numărul copiilor care urmează să se înscrie la grădiniţă este de 67, iar numărul elevilor care studiază în sat este de peste 140, similar cu cel al elevilor din Nojorid. Mai mult, potrivit acesteia, pentru amenajarea şi dotarea şcolii din Livada de Bihor, în urmă cu doi ani s-a făcut o investiţie de 750.000 lei (7,5 miliarde lei vechi), fiind singura şcoală cu încălzire centrală. Consilierul PRM îl consideră responsabil de această situaţie pe primarul liberal Mircea Crainic, care preferă să ţină deschise şcolile din Nojorid şi Leş, unde, potrivit Floarei Bogdan, ar fi angajate rude ale acestuia.