A câştigat procesul cu municipalitatea
Democrat-liberalul Adrian Costea, vicepreşedinte al PD-L Oradea, a obţinut o sentinţă judecătorească favorabilă în procesul intentat administraţiei locale pentru că a fost înlocuit, în anul 2008, din Consiliul de Administraţie al SC Distrigaz Oradea. "Am contestat, în nume personal, anularea Hotărârii Consiliului Local Oradea prin care am fost revocat nelegal din Consiliul de Administraţie al Distrigaz Oradea, pentru că m-am simţit nedreptăţit. Înlocuirea mea s-a făcut pe criterii politice", a precizat Costea, adăugând că decizia Curţii de Apel este definitivă. Secretarul General al PD-L Bihor, Mircea Matei, a menţionat că, la momentul adoptării hotărârii în CLO, consilierii democrat-liberali au menţionat că persoanele care sunt numite în consiliile de administraţie ar trebui să aibă pregătire în domeniile de activitate ale societăţilor respective. Adrian Costea a precizat că nu a solicitat nici repunerea sa în CA al Distrigaz Oradea şi nici nu a cerut daune materiale.

Contre între Mircea Matei şi Lucia Varga
Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, care deţine funcţia de director coordonator al ITM Bihor, a precizat că deputatul liberal Lucia Varga încearcă să motiveze prin prismă politică decizia de închidere a punctului de lucru de la Aleşd. "Li se explică angajatorilor că e o decizie politică a PD-L pentru a-i încurca şi a-i pune pe drumuri. Se încearcă, în acest fel, creşterea capitalului politic al doamnei Lucia Varga în detrimentul PD-L în colegiul 3", susţine Matei, adăugând că decizia luată a fost una administrativă, pentru reducerea cu 16% a personalului şi pentru reducerea cheltuielilor operative. "Închiderea punctelor de lucru de la Aleşd şi Beiuş nu va duce la o perturbare a activităţii", a precizat şeful ITM, adăugând că, în fiecare săptămână, marţea şi joia, câte doi inspectori se vor afla la Beiuş, respectiv Aleşd, în aceleaşi puncte de lucru.

Probleme la Parcul Industrial Eurobusiness
Democrat-liberalii consideră că sunt foarte multe nereguli în gestionarea Parcului Industrial Eurobusiness de către administraţia liberală. Potrivit secretarului general al PD-L Bihor, Mircea Matei, terenul de pe Borşului a fost trecut, în mod ilegal, din domeniul public în cel privat al municipiului, având în vedere că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a condiţionat acordarea terenului de 121 ha de trecerea acestuia în domeniul public, deoarece avea ca destinaţie dezvoltarea unor proiecte de interes public. "Scopul trecerii terenului în domeniul privat este posibilitatea vânzării acestuia la preţuri neevaluate corect", susţine Matei, care a precizat că au fost constatate nereguli inclusiv la concesionarea terenului. "Unii agenţi economici au primit terenul prin negociere directă, deşi acest lucru este interzis, fiind obligatorie organizarea unei licitaţii publice", a afirmat democrat-liberalul. Acesta a mai menţionat că actuala administraţie a stabilit o redevenţă de 8 euro/mp, fără să precizeze în contract actualizarea preţului în momentul în care o firmă va dori să prelungească perioada de contract. Mai mult, potrivit lui Matei, contractele încheiate le permit firmelor concesionare să cumpere parcelele după finalizarea investiţiei propuse, la acelaşi preţ de 8 euro/mp, din preţul final fiind scăzută redevenţa plătită până atunci, cauzând prejudicii municipalităţii. "Solicităm trecerea terenului din domeniul privat în cel public al municipiului. Este nevoie de reluarea procedurilor de concesionare cu respectarea procedurilor legale şi anularea prezentelor contracte care au clauze nelegale", a precizat Mircea Matei.

Disponibilizaţi pentru că nu aveau de lucru
Declaraţia primarului Ilie Bolojan potrivit căreia a fost nevoit să dea afară peste 200 de angajaţi care au costat municipalitatea între un milion şi un milion şi jumătate de euro pe an a stârnit reacţii din partea reprezentanţilor PD-L direct vizaţi de faptul că, potrivit edilului-şef, ar fi angajat prea multe persoane în Primărie fără ca acest lucru să se justifice prin sporirea atribuţiilor administraţiei locale. Potrivit secretarului general al PD-L Bihor, Mircea Matei, când acei oameni au fost angajaţi în Primăria Oradea aveau de lucru, ocupându-se de investiţiile derulate de municipalitate. "Când acei oameni lucrau în primărie câţi kilometri de străzi s-au făcut şi câţi kilometri s-au făcut acum? Ce investiţii noi au fost atunci şi câte investiţii se derulează acum?", a întrebat Matei, care susţine că decizia de a-i disponibiliza pe cei 200 de angajaţi este una justă, având în vedere că "dacă Primăria nu are activitate, aceştia nu mai aveau de lucru". Pe de altă parte, Mircea Matei nu a scăpat prilejul să-i impute primarului Ilie Bolojan naveta pe care o face zilnic între Oradea şi Aleşd, cheltuind peste 150 milioane de lei vechi. "Nu este cinstit să spui că ai buletin de Oradea şi să faci naveta zilnic la Aleşd", susţine Matei.